Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstnärer hotar hoppa av

Konstnären Ola Åstrand väljer att hoppa av Jamtlis utställning om Lars Vilks stängs ute.

– Man måste vara solidarisk, säger han.

Ola Åstrand är en av de konstnärer som inbjudits att medverka i utställningen Udda och jämt. Nu har han bestämt sig för att hoppa av. Enligt honom är det fler som är beredda att göra samma sak.

– Det är Marianne Lindberg de Geer som har dragit i gång ett upprop i gruppen, till oss allihop, om att konstföreningen inte vill ställa ut Lars Vilks. Och då tänkte jag bara så här att om någon hade först sagt till mig att vi vill ställa ut dig och sen vi vill inte ställa ut dig då hade jag tyckt att det var sjysst om de andra konstnärerna sa då vill vi inte heller vara med, för det där är taskigt.

– Man måste vara solidarisk, det är en sådan utsatt yrkesgrupp, konstnärskåren ändå, vi blir behandlade lättvindigt och respektlöst. I det här fallet är det tyvärr så att om inte Lars Vilks får ställa ut med oss andra så tänker inte jag heller ställa ut.

Men du tar inte ställning för eller emot Lars Vilks konst?

– Nej det gör jag inte, det handlar inte om det utan det handlar om ett beteende, det är en form av politik, eller mänsklig politik hur man behandlar konstnärer eller folk över huvud

Har du någon förståelse för Jamtlis beslut?

– Nej det har jag inte, jag tycker att så som Lars Vilks arbetar då borde de ha tänkt ut innan att det kunde bli problematiskt för dem som institution. Så långt verkar de ju inte ha tänkt eller så har de tänkt att konst kan provocera, det vet ju alla i dag, det är ju inget konstigt med det. Men då får man stå för det också, det kan bli lite turbulent.

Att välja att inte medverka i utställningen är inget lättvindigt beslut. Ola Åstrand säger att han har skapat verk för utställningen, sett fram emot den och lagt ut pengar.

– Jag är övertygad om att det hade blivit en spännande utställning för det är ju jättemycket bra och spännande namn.

Anna Odells verk Okänd kvinna skulle ha visats i samband med Vilks verk. När LT pratade med henne igår eftermiddag hade hon ännu ingen uppfattning om det hela:

– Jag har svårt att svara eftersom det sista jag hörde var att de bestämt att lägga mig och Vilks senare, och nu fick jag veta att de inte ska visa Vilks alls, säger Anna Odell.

Marianne Lindberg de Geer avböjde i går att kommentera händelseutvecklingen i LT men meddelade att hon ger sin syn på saken i .