Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstnären som vill rädda gamla lokstallet i Hammerdal

Planerna är stora för det gamla lokstallet i Hammerdal. Men det är bråttom. Nu gör konstnären Åsa Maria Hedberg en crowdfundingkampanj för att rädda byggnaden.

Det finns två hål i tegelväggen inne i det 104 år gamla lokstallet i Hammerdal. Torsten Nilsson, som nu är i 90-årsåldern, berättar hur det gick till i konstnären Åsa Maria Hedbergs kampanjfilm på crowdfundingsajten Indiegogo:

– Det var snö på bromsblocken så bromsarna tog inte, så jag gled in här, som tur var så var dörrarna öppna, och jag tänkte nu far nog väggen men den stoppade.

Vid en renovering är tanken att hålen ska sparas för att berätta om byggnadens historia. Torsten Nilsson är positiv till att lokstallet rustas upp och får ett nytt liv, liksom flera hammerdalsföretagare, kommunala och regionala företrädare och konstnärer som uttalar sig i filmen.

LT har tidigare berättat om Åsa Maria Hedbergs planer för ett konstcentrum i lokstallet med monumentalverkstad för stora arbeten inom glas och keramik, kafé, skulpturpark utanför lokstallet och på sikt också artist-in-residence-verksamhet.

– Allt börjar i mitt eget behov av att jobba stort, säger Åsa Maria Hedberg vid en frukostpresentation av projektet på Regionalt designcentrum under Konstens vecka.

– Huvudfokus ska vara att kunna skapa på ett miljövänligt sätt, säger hon.

Till grund för renoveringen finns ett åtgärdsprogram som tagits fram med stöd av Länsstyrelsen där även en miljöundersökning av omgivande mark ingår. Med tanke på byggnadens skick är det bråttom att renovera:

– Det är precis så att man kan ta tag i det nu, säger Åsa Maria Hedberg.

Den som bidrar till kampanjen på Indiegogo tackas på olika sätt beroende på gåvans storlek. Insamlingen utgör en mindre del av den totala finansieringen men är också viktig för att skapa och visa att det finns ett engagemang för byggnaden. I den bästa av världar är det smygöppning 2018.