Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstnär utan filter

Inga dyra redigeringsprogram, nej inga redigeringsprogram över huvud taget. Det är lite av Janet S Joelssons devis.

Hon lämnade Svängsta, sade upp sig från jobbet, flyttade till Ytterhogdal och satsade allt på ett bed and breakfast.

Nu ställer hon ut sina fotografier i utställningen "Härjedalen och lite till". Fotografierna är främst tagna i Härjedalen och favoritlandet Schweiz. Känslan är påtaglig i hennes fotografier. Eftersom hon fångar ögonblicken rakt upp och ner, och aldrig redigerar bilderna, får de en känsla av äkthet. Lite att man är där just då när bilden tas.

– Jag har inte lärt mig programmen helt enkelt, men man utvecklas ju hela tiden, så i framtiden kanske jag använder mig av sådana program, säger Janet.

Hennes man Leif är med och hjälper hänga upp konstverken. Han har en absolut favorit bland fotografierna. I ett lite blåaktigt sken står två hästar och betar. Men i bakgrunden händer det mest intressanta, två älgar springer ute på sjön. Janets favoritfoto har en helt annan stil, det är lite ofokuserat, på ett hus i snöoväder, där snön får stå i fokus.

– Wow-känslan av att man har tagit en riktigt bra bild, att man har lyckats. Den är nästan obeskrivlig, säger Janet.

Hon har bara fotograferat i tre-fyra år, och det började på ett lite ovanligt vis. Tillsammans med maken driver hon ett bed and breakfast, och en dag kom en kund in som erbjöd sig att fotografera mot att få gratis mat och husrum. Men när han skulle åka visade det sig att han ville ytterligare betalt för bilderna, och Janet blev arg. Hon beslöt sig för att nu skulle hon fotografera själv i stället, till hemsidan bland annat. Det visade sig att hon hade blick för det.

Det är främst naturmotiv på hennes bilder, och en del människor. I Schweiz fick hon förfrågan om att fota en hund, men hussen hade lite speciella krav hur den skulle fotas. Det blev en närbild på nosen, och tavlan är nu inglasad för 3D-effekt på kundens advokatkontor.

Något av hennes foton har även fått vara illustration i en bok. Till slutet av augusti kan man beskåda hennes bilder i kommunhusets foajé.