Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstmöten på Galleri S och Eken

Galleri S

Staffan Schönberg visar sin konst på Galleri S. I tre stora rum visar han bland annat målningar, träsnitt och fotopolymer. Trots olika uttryck känns utställningen genomarbetad och fokuserad.

Det innersta rummet tilltalar mig mest eftersom det skapas en intimitet med format och motiv. Personerna i bilderna har en centralplats och måleriet skimrar. Likt ett fotoalbum med reseminnen samlar Staffan ihop material/minnen som han omvandlar till sina. Som ett kärt skrin med godbitar från möten med människor som gett avtryck.

Jag fastnar för en målning som heter Rimini. Staffan berättar att han på en resa till Italien hittade gamla fotografier. Han blev förtjust över ett fotografi av en kvinna som solar vid stranden. Resultatet är denna målning. Det är intressant, att trots att det aldrig funnits ett möte i verkliga livet så finns relationen som upplevs närvarande i bilden. Spännande att bilda sig en uppfattning om personer som man inte känner.

Måleriet är lager på lager med en torr kritaktig yta. Ibland önskar jag att han inte hade täckt hela med färg eftersom det kväver vissa av målningarna. Det behövs en öppning som skapar lite syre i bilderna. Den problematiken märks inte i hans grafiska bilder.

Staffans bilder är som personkemin mellan människor. Vissa klickar till medan vissa blir lite triviala. Men överlag är det en fin och intressant utställning med människor och möten i fokus.

Galleri Eken

Lucy Pettersson ställer ut på Galleri Eken. Jag hoppas att ni konstintresserade hittar dit. När jag har varit där så slås jag av vilka intressanta möten det blir i det lilla utställningsrummet. Det är nästan jämt för mycket konst som slåss om uppmärksamheten och kvaliteten varierar. Men det blir samtal kring konsten och det bjuds på fika och finns hjärterum.

Lucy Pettersson är uppväxt i Polen men har bott i Västerås i över 30 år. Hennes fästman har Jämtlandsanknytning och därav blir det många besök i länet.

– Jag vill gärna ställa ut mera i Östersund. Nu har jag plockat ihop lite olika målningar som jag tror fungerar här, säger hon.

Det är det tänket som jag tycker blir till ett intressant samtal på Galleri Eken. Hur ska man tänka och plocka ihop konst som fungerar bra i olika städer?

Lucy fortsätter:

– I Norge där jag också ställer ut vill de nästan uteslutande se mitt måleri med motiv av musikinstrument.

När jag försiktigt frågar hur hon tycker att vi Östersundare fungerar svarar hon:

– Jag har plockat med mig lite människor som jag avbildat, det tror jag går bra här. Och du ser det här måleriet (hon pekar på de två största väggarna i rummet), den typen av måleri går bra i Stockholm.

Jag hävdar bestämt att vi i Östersund också klarar av att se Stockholmskonst. För det är de målningarna som jag ser är hennes nyaste konstverk.

När hon hängt har hon dock tagit in för många kockar och därför blir det spretigt. Men om Lucy själv valt hade det nog blivit mer av just det senaste. Det är det som är intressantast för konstnären att visa, eftersom man går vidare och utvecklas hela tiden.

Det märks att Lucy har hittat ett flöde med de nyare verken, de är sprakande med starka färger.

– Jag vill att man ska bli glad av att se mina målningar. Det är det som driver mitt skapande vidare, säger hon.