Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstkrönika: Ung design från hela världen visas på Exercishallen norr

Onsdag kväll invigde kulturminister Alice Bah Kuhnke utställningen SZ Day-2015 på Exercishallen norr. Ung design från Östersund visas tillsammans med design från hela världen.

Staden Shenzhen i Kina gick med i UNESCO och Creative cities network 2008 och i samma veva uppkom idén att arrangera en tävling för unga talanger inom design. Resultatet, Young talent 2015, har tidigare visats i Shenzhen, Kina och Paris, Frankrike. Nu visas en större utställning där varje land och stad som är med i nätverket visar sina designtalanger och nominerade till priset på Exercishallen Norr. 

Utställningen är producerad i Kina. Exekutiv producent är grafiska designen Zhao Yingjie, projektledare är Chao Wang och projektledarnas språkrör Dini Wang. Under mitt samtal med teamet ursäktar de sig för att delar av fotografierna som visar designprodukten eller kreatören bakom är pixliga, vissa så mycket att konturerna löst upp sig. 

– Det har tagit tid att kommunicera ut via mail med alla designers och deltagare därav kvalitetsskillnaden berättar Zhao Yingjie.

Genom att bygga upp montrar i papp och pryda med stora foton och bord framför presenteras designers från olika länder. Det är spännande att se och få inblick i nya arbeten och forskning. Mycket handlar om att skapa gröna områden i en urban stadsmiljö. Att ta tillvara och hjälpa naturen med allt från plantering till miljömedvetna kläder.

Julia Männistö har gjort en klädkollektion kring uttrycket "Boys don't cry". Kanske inspirerat av filmen med samma namn eller The Cures sång med samma titel. Det spelar ingen roll att "Boys don't cry" är en av mina favoritfilmer eller att jag gillar The Cures sång. Hela temat är otroligt spännande och Intressant. Jag läser att kollektionen är en blandning av domstolskläder från tiden då Elisabeth I var drottning av England under perioden 1558–1603 blandat  med ishockeyutrustning. Klädkollektionen har titeln skriven på det ultramarina tyget. Det är lätt att se kopplingen mellan ishockeyrustningen men också uppgraderad till ett historiskt skal. Ett skal som hanterar genus, könsfrågor och en machokultur där pojkar inte får gråta. Montern med Julia Männistö visar en fantastisk och inspirerande experimentell kläddesigner. Jag vill se mycket mera. 

Nominerade designers från Östersund är Emma Dahlqvist, Frida Körberg Turhagen, Lisa Ehm, Hanna Fogelberg, Anna Karlin, Nicole Modigh, Sanna Bodén samt vinnaren av New Star Award, Johanna Samuelsson. Zhao Yingjie berättar att den jämtländska designen skiljer ut sig om man jämför med resten av utställarna. Han tycker att det är spännande att se hantverk och design med rötter som löper långt bak i historien men blandas och formas om till samtiden med hjälp av moderna tekniker. Designen handlar ofta också om naturen men på ett annat sätt. Väldigt intressant.

Tanken är att hitta ett nätverk där alla presenterade länder kan fortsätta att samarbeta och inspireras av varandra. Utställningen är en fin början. Jag hoppas att få se en fortsättning.

Fotnot: Utställningen visas på Exercishallen norr till den 25 september.