Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstkrönika: Omfångsrikt måleri och obehaglig skönhet på Ahlbergshallen och Drejeriet

/
  • Katarina Sundkvist Zohari ställer ut på Drejeriet till den 24 september.
  • Favoriten i Pär Kocks omfattande utställning på Ahlbergshallen, enligt LT:s konstskribent Linda Petersson.

En balansakt mellan det obehagliga och det vackra när på Drejeriet och en explosion av måleri på Ahlbergshallen. Linda Petersson går en konstrunda och möter Katarina Sundkvist Zoharis keramik och Pär Kocks måleri.

Annons

Ahlbergshallen

Pär Kocks utställning fullkomligt exploderar på Ahlbergshallen. I hans måleri finns en egensinnighet. Ett måleri som är klassiskt, med motiv av klassiska stilleben och frukter men som placeras i fria tolkningar på dukens yta. Det är många verk och varje rum bär spår av olika stilar och undersökningar. I målningen "Blommande meditation" finns en meditativ stämning där en kvinna sitter i lotusställning i bildens mitt.

– Jag målar på känsla. Förr brukade jag meditera, nu komponerar jag, säger han

Kock berättar att han inte kunde låta bli att stoppa in en liten blomma i kvinnans hår. Färgnyanserna är även de viktiga moment i verken som ska vara långt från naturens egna jordfärger.

Min favoritmålning i utställningen är en liten gul målning där ett finger pekar på en bröstvårta.

Kocks måleri har ett stort omfång och gör att det är svårt att få grepp om hela utställningen. Men det går inte att ta miste på hans genuina skaparglädje.

Utställningen visas den 3-18 september.

Drejeriet

På Drejeriet ställer Katarina Sundkvist Zohari ut. Hennes verk är ringlade i stengodslera. Formen är välbekant och ögat vill bilda mänskliga kroppsformer i händer, eller bål med navel, men ögat fortsätter sökandet och får inte ihop det förväntade.

– Jag tycker om balansen mellan vackert och obehagligt, berättar Sundkvist Zohari.

Många av betraktarna kan tycka att verken är äckliga. Kanske har det att göra med strukturen i leran? Två huvuden står vända mot varandra med ett hålmönster som kan påminna om snäckor, pormaskar eller en parasit på huden. Mitt första intryck där ögat rotlöst far omkring är mycket stimulerande, vilket gör utställningen oförutsägbar och spännande.

Utställningen visas den 3-24 september.

Annons