Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstkollo lockar många unga

Tre dagar kollo, två dagar utställning.

Just nu jobbar över 40 unga med graffiti, teckning och film på Exercishallen norr.

På fredag väntar vernissage.

Det är tisdag eftermiddag och små strimmor av grönt gräs får andra färger när Konstlab för ungas konstkollo prövar sig fram med spray mot platta utanför Exercishallen norr.

– Jag går runt och ger lite tips men det handlar mycket om att känna på hur en sprayburk fungerar, säger Henrik Ljusberg som är en av de tre ledarna.

Intresset var mycket stort för kollot, nästan dubbelt så många sökte som kom in, berättar länskonstkonsulenten Karin Kvam. Deltagarna, drygt 40 stycken, är indelade i tre åldersgrupper, de yngsta är 13 och de äldsta 25 år.

Anna Jonsson och Jonas Strömberg är båda med i den äldsta åldergruppen. Jonas Strömberg läser till bildlärare i Umeå och Anna Jonsson jobbar på fabrik. Hon gick bild och form på gymnasiet, har kommit bort från tecknandet men börjar hitta tillbaka igen. I vintras gick hon Konstlabs serieworkshop.

Inomhus står mellangruppens deltagare uppradade och förvandlar små skissade självporträtt till stora under ledning av illustratören Helene Gedda.

– Den här workshopen går ut på att rita stort, det gör man inte så ofta, säger hon.

Deltagaren Tina Milde håller med:

– Jag brukar inte teckna så här stort, utan mest i A4-format och inte självporträtt, säger hon.

I andra änden av den stora hallen finns Clara Bodén med den yngsta gruppen.

– Jag prövar att inspirera dem filmmässigt, säger hon.

Efter den första prova-på-dagen väljer deltagarna inriktning: film eller graffiti/teckning. Veckan avslutas med utställning fredag och lördag. Dessutom kommer filmerna att visas på Yran-tvs storbildsskärm på Stortorget.