Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstiga prioriteringar av kommunen

Under betydligt kärvare ekonomiska tider än i dag har investeringar gjorts på funktionell och trafiksäker belysning bland annat längs stadens infarter.

Kommunen har nu beslutat att släcka (och nedmontera?) belysningen längs Trondheimsvägen mellan E 14 och rondellen vid Berners.

Att inte ha råd till drift av tidigare välmotiverade investeringar med syfte att spara liv, synes vara minst sagt konstiga prioriteringar, när kommunen samtidigt vältrar sig i mera lyxbetonade investeringar såsom ombyggnad av Stortorget, ombyggnad av Storsjöbadet och planering av ny idrotts- och kulturarena långt bort i skogen till en sammanlagd kostnad av nästan 400 miljoner.

Vid en bilresa i dag längs den så kallade Trondheimsvägen konstaterar jag att samtliga belysningsstolpar är utbytta till den moderna eftergivliga sorten, som minimerar skador vid en eventuell påkörning.

När man samtidigt planerar för fullt för villabebyggelse på delar av I 5 gamla övningsfält ovanför denna väg, blir beslutet än mer obegripligt och bristen på insikt i trafiksäkerhetsfrågor uppenbar.

Den tilltänkta bebyggelsen kommer självfallet att innebära ett utökat antal oskyddade trafikanter längs aktuell vägsträcka. Att dessa kan vara svåra att upptäcka under vissa ljusförhållande är ett väl känt faktum. Att sänka hastigheten till 70 kilometer i timmen gör varken till eller från. Även där är sakkunskapen mycket kritisk. Brytpunkten för att överleva en kollision vad avser oskyddade trafikanter och fordon ligger vid 30 km/tim.

Kommunledningen har möjligen redan ett liv på sitt samvete (Rådhusgatan maj 2009). Det är utmanande att åter sänka trafiksäkerheten längs viktiga stråk inom kommunen för att reservera pengar till i sammanhanget lyxkonsumtion.

Sten Bredberg, Motormännen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel