Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstgräsplanen lyfter fotbollen i Åre

Åre förknippas mest med skidåkning, men på sistone har fotbollen blivit allt större i byn. Det glädjer ledaren Karin Stolt Halvarsson.
– Det finns många fördelar för individuella idrottare att vara med i en lagsport, säger hon.

Närmare 300 ungdomar tränar fotboll I Åre SLK under sommarsäsongen. Flera av dem är skidåkare och enligt Karin Stolt Halvarsson är det perfekt att kombinera skidåkning och fotboll.

– Det går alldeles utmärkt att träna fotboll som den barmarksträning du bör göra för att förbereda dig för att vara i backen. Som det är i de flesta fotbollslag är det många som åker slalom tillsammans och så spelar de fotboll tillsammans, det blir också fostrande. Det kan vara så att den som är bäst i slalom inte är den bästa fotbollsspelaren och vice versa. Det är nyttigt att se hur man är i olika miljöer, så jag tycker att det är ett superbra komplement.

En anledning till uppsvinget för fotbollen i Åre är den nya konstgräsplanen som stod färdig för två år sedan. Den har betytt mycket för verksamheten enligt Karin Stolt Halvarsson.

– Den har blivit ett stort lyft. Det spelar ingen roll när på dygnet eller vilken dag man är här så är det folk som spontanspelar. Sedan ligger träningar och matcher omlott, det är fullt här.

Själv har hon bakgrund inom den alpina skidåkningen och har ingen fotbollskarriär i ryggen. Ändå var det ingen tvekan att hon skulle engagera sig som ledare när hennes barn började spela fotboll. I år är hon en av två tränare för klubbens F02-lag tillsammans med förre alpine landslagsåkaren Fredrik Nyberg.

– Jag tycker att det är superkul med fotboll. Jag var individuell idrottare och brukar tänka "tänk om man kunde börja spela fotboll nu som vuxen". Fredrik är en gammal kompis och han är också gammal fotbollsspelare. Jag sköter mycket av administration och logistik kring laget, samtidigt som jag kan köra barmarksdelen. Jag får också lära mig något nytt och det är alltid roligt som vuxen, säger Karin Stolt Halvarsson.

Föräldraengagemanget kring fotbollen är stort i Åre SLK enligt Karin Stolt Halvarsson.

– Jag tycker också att man kan se att det är ett sunt engagemang. Alla lag som jag känner till har samma filosofi. Alla får spela, man byter alla på alla positioner och beroende på hur många spelare har man lika mycket matchtid. Så är det också i det alpina. Alla ska kunna hålla på och det ska vara en breddidrott.