Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsten att twittra bort en skandal

När Sverige pekas ut som en aktiv part i den brittiska delen av övervakningsskandalen svarar utrikesminister Carl Bildt (M), sin vana trogen, med några överlägsna inlägg på Twitter:

"Föga sensationer i detta... Om polis ser all trafik på en väg för att kunna ingripa mot brottslingar som de har rätt att spana efter - är det fel?" skriver han. Och får svar direkt från Södermalmspolisen: "Ja. Kameror för trängselskatt får inte användas i spaningssyfte, eller polisiärt syfte alls."

Visselblåsaren Edward Snowden har lärt oss att varje sms, varje mejl, telefonsamtal eller facebookuppdatering kan övervakas - och att det i hög grad redan görs. Sedan tidigare visste vi att i stort sett varje steg vi tar filmas av videokameror och satelliter. Men det nya, det som gör att vi är på tröskeln till en framtid med riktigt obehagliga scenarier, det är att det snart är möjligt att lagra alla dessa data till rimliga kostnader. Det kommer snart att vara möjligt för ett land att ha ett permanent digitalt arkiv där i stort sett allt som skett inom landets gränser det senaste årtiondet, eller längre, finns lagrat. År 2020 kan säkerhetstjänsten avlyssna ett telefonsamtal som skedde 2013. År 2022 kan de avkoda ett krypterat mejl som skickades fem år tidigare.

Fundera på vad det betyder för viljan att göra uppror mot en diktatur. Eller benägenheten att tipsa en redaktion om korruption och maktmissbruk. Eller för den delen, våga yttra sig kritiskt om en makthavare i närheten av en videokamera.

Det går alltid försvara massövervakning med att syftet är gott. "Den som inte har något att dölja har heller inget att frukta". Varje förhindrad terrorattack kan användas i argumentationen.

Men vad händer när en auktoritär regim kan göra en egen tidsmaskin för kontroll och övervakning av en hel befolkning?

Carl Bildt borde sluta raljera och släta över avslöjandena om massövervakning. Och han borde åtminstone kommentera varför Sverige och FRA verkar ha en huvudroll i utvecklingen av en gemensam europeisk övervakningsunion.