Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten att göra det döda levande

/

När slakteriet i Östersund lades ned blev Thomas Jönsson från Krokom utan jobb.

Nu arbetar han istället med att göra döda djur så levande som möjligt.

Thomas är konservator.

Annons

– Jag vet inte varför jag valde det här yrket men naturintresset har alltid funnits där och så jagar jag själv, säger Thomas som efter två år som lärling startade sin firma Jämtlandskonservatorn år 2000 i den lilla byn Böle på Rödön.
Sedan dess har verksamheten expanderat rejält. Exempelvis stoppade han upp 35 björnar förra hösten och ett 20-tal lodjur i vintras.
– Det har gått bra men efter inträdet i EU har det blivit fruktansvärt många regler att hålla reda på och det är hela tiden massor med blanketter att fylla i. Det är faktiskt bara 30 konservatorer i landet som har alla tillstånd, säger Thomas Jönsson som har blivit vald till ordförande för Sveriges Zoologiska konservatorer.
Ett exempel på de nya reglerna är att konservatorerna förr fick slänga djurkroppar ute i naturen. Nu måste de skickas med nödslaktens bilar.
– Som privatperson får du egentligen bara koka ett horn från en älg som du själv skjutit. Men då under försättning att du fraktar tillbaka älghuvudet till den plats där älgen sköts, säger Thomas Jönsson.
Förutom uppstoppningen sysslar han också med skinnberedning.
– Men jag gör bara björn och lo själv. Resten fraktar jag till ett garveri i Tyskland som jag samarbetar med. Jag brukar frakta dit omkring 800 skinn varje år och då är det mest bäver, säger Thomas Jönsson.
Han stoppar upp de flesta djurarter. Det mest annorlunda var nog en krokodil från Frösö Zoo.
– Men när det gäller husdjur säger jag blankt nej. Faktum är att det under hela min tid konservator varje månad ringt folk som vill ha sin hund eller katt uppstoppade. För skyllde jag på min moral men nu är det förbjudet så det blir lättare att förklara för folk, säger Thomas Jönsson.
Det tristaste i yrket är förarbetet. Först ska djuret flås. Skinnet ska tvättas och garvas och sedan hyvlas så att allt fett och alla hinnor försvinner.
– Ett skinn från en fullstor björn tar 10-12 timmar att hyvla, berättar Thomas Jönsson som köper djurkroppar gjorda i ett material liknande fogskum från USA. En del kroppsdelar gjuter han själv andra köps också in. Det mesta på djuret byts ut som exempelvis nos, öronbrosk, skalle, tänder och ögon.
 Innan djuret flåtts tar Thomas mängder av mått för att med hjälp av olika verktyg kunna forma den nya konstgjorda kroppen så att djuret får exakt rätt proportioner.
– Det är nu det roliga börjar. Att skapa och bygga för att ge djuret så mycket liv som möjligt, säger Thomas Jönsson.
En björn tar 8 till 9 dagar att stoppa upp och priset ligger runt 25 000 kronor.
– Med tanke på torktider och annat måste man alltid ha flera på gång samtidigt. Annars går det  äntligen bra nu. Tidigare var jag tvungen att ta en hel del ströjobb för att klara mig, säger Thomas Jönsson.

Mer läsning

Annons