Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsten att bränna en miljard

I juli förra året gick Sveriges största friskolekoncern, JB Education, i konkurs. Det gick fort. 10 000 gymnasieelever stod plötsligt utan skola. En häpen konkursförvaltare fann sig stirra ner i ett svart hål av skulder.

En av våra läsare, Per Andersson, civilekonom bosatt i Stockholm, bestämde sig för att ta reda på hur en svensk skolkoncern kunde gå i konkurs med en brist på en miljard i boet.

LT:s debattsida ägnas i dag helt åt Pers berättelse om Åsa-Nisse Education AB. Det är en saga till formen, men som ni förstår är alla eventuella likheter med verkligheten helt avsiktliga. Varenda siffra stämmer med John Bauer-koncernens räkenskaper. Allt går att hitta i offentliga källor.

JB-konkursen fick opinionen mot vinster i välfärden att växa till en lavin. En bred majoritet av svenska folket är numera emot systemet som ger i princip vem som helst rätten att driva en skola med vinst. Ändå är det bara Vänsterpartiet som säger bestämt nej. LO, som tidigare krävt en lag mot vinstuttag, backade i förra veckan och föreslog att arbetsmarknadens parter skulle lösa frågan om en begränsning av vinsterna. Ingen blev förvånad när Svenskt Näringsliv tackade nej. Ingen blev heller förvånad över att den utredning som ska titta på ägandet av friskolor inte får ifrågasätta riskkapitalister. Utredningen görs på finansdepartementet, som leds av Anders Borg (M). JB Education leddes av Borgs best man på bröllopet, Anders Hultin. Jag påstår inte att det har någon betydelse i sakfrågan, bara att banden mellan den politiska eliten och friskoleprofitörerna är starka.

Nu har alltså även LO vikit ner sig och gått in i en uppgörelse som ska ta udden av välfärdsvinsterna som valfråga. Det är snart etablissemanget mot folket i den här frågan. Men folkets ilska finns kvar.

Läs Per Anderssons saga om hur Åsa-Nisse och Klabbarparn blev stenrika på att köpa skolor av sig själva. Fundera sedan på om det är ett bra system vi har.