Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre dagar av nålbindning

/
  • Tillsammans med andra nålbindningsentusiaster förbereder Mia Svartholm en tre dagar lång nålbindningsfestival på Gamla tingshuset.
  • Mia Svartholm.
  • Nålbindningsteknik ger en tätare struktur än stickning.
  • Nålbindningsfestivalen lockar med föreläsare från olika delar av Sverige och Danmark.
  • Nålbindningsfestivalen lockar med föreläsare från olika delar av Sverige och Danmark.

Kanske är helgens nålbindningsfestival den första i sitt slag:
– Det kanske är så att vi skriver världshistoria, säger arrangören Mia Svartholm med ett finurligt leende.

Annons

– Jag gick hantverksprogrammet på gymnasiet men kände att det saknades något. På Bäckedal fick vi lära oss grunden i textil, säger Mia Svartholm.

Det var där, på Bäckedals folkhögskola i Sveg, hon lärde sig att klippa får och fick prova på nålbindning. Hon fortsatte med textil och design på Stenebyskolan där hon fick tänka utanför ramarna – ett synsätt som passar bra ihop med nålbindning:

– Du får tänka på ett annat sätt än i stickning och virkning, lära dig känslan av när du ska öka och minska.

– Det är väldigt fritänkande. Kanske har det att göra med avsaknaden av mönster – men det kommer mer och mer, säger hon.

I nålbindning är garnet uppträtt på en grov nål. Man formar öglor av garn, lägger garnet runt tummen och binder samman garnet med hjälp av stygn. Varje stygn blir en liten knut vilket ger en tät och varm struktur som är svår att repa upp men till skillnad från något stickat går att klippa i utan att det repas upp.

– Nålbindning är som folkdans, det finns så många olika varianter, säger hon.

Efter Stenebyskolan har Mia Svartholm hunnit med även en ljusdesignutbildning men hela tiden återkommit till nålbindningen. Länge har hon skissat på att göra en nålbindningsfestival för att på så sätt skapa ett forum för tekniken. I år öppnade sig möjligheten i samarbete med bland andra Gamla Tingshuset. Nu i helgen blir drömmen verklighet och tillsammans med andra nålbindningseldsjälar arrangerar hon tre dagars nålbindningsfestival.

Kanske är festivalen den första i sitt slag:

– Det kanske är så att vi skriver världshistoria, säger Mia Svartholm med ett finurligt leende.

De äldsta nålbindningsfynden är från Israel och 9000 år gamla. Tekniken har funnits i alla världsdelar. I Danmark har fynd påträffats från stenåldern, något som danska Maria Lind Heel föreläser om. Hon håller också workshop i att nålbinda leksaksmat och göra julpynt.

Övriga föreläsare kommer från hela Sverige. Maria M Broman med en workshop i trefingersvantar, Catharina Tylleskär med en workshop om nålbundna sockhälar och Lisa Byers Runberg berättar om val av garn och teknik. Nusse Mellgren ger en workshop i hur man konstruerar nålbindningsmönster för allt från hättor till noshörningar. Det finns också utrymme för växtfärgning med Emma Dahlqvist och "crazy tovning" med Eva Henriksson.

– Du kanske har något som ligger hemma som du tänkt att du vill tova, då kan du göra det. Och sen kanske vi går crazy och tovar ihop saker med varandra!

På söndagen avslutas festivalen med en nålbindningsparad till Jamtli där Heimbygda, en av festivalens samarbetspartners, har festdag.