Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jimmy Dahlbergs skulptur på plats i Polen

/
  • Konstnären Jimmy Dahlberg intill sin skulptur Nowa energia som nyligen invigts i A&A European Sculpture Park i staden Pabianice, Polen.

A&A European Sculpture Park i den polska staden Pabianice har fått ett nytt tillskott. Den 14 juni invigdes Jimmy Dahlbergs skulptur Nowa energia.

Annons

Jimmy Dahlberg är förankrad i länet, men arbetar gränslöst. Han kom till konstvärlden från reklamvärlden och har fått uppmärksamhet via Internet. Här kan nämnas en uttagning till nätgalleriet Saatchi Online och till Stylus.com, ett branschorgan som tog med honom i en rapport om samtida konstnärers materialval och beskrev honom som en lovande konstnär.

Jimmy Dahlberg är 34 år och kommer från Östersund. Efter utbildning vid Forsbergs Skola i Stockholm gick han Östersunds Konstskola. Hans aluminiumskulpturer har man kunnat se på olika platser i länet, bland annat på Jamtli år 2011 och flera av dem visas just nu på Åre Östersund Airport.

En skulptur i samma stil men i större format och med grövre plåt har nu kommit på plats i den polska staden Pabianice. Det är en stad av Östersunds storlek som ligger cirka 10 kilometer sydväst om Łódź i Polen. Företaget A&A har här anlagt A&A European Sculpture Park som successivt försetts med nya skulpturer. Den senaste i tillskottet invigdes 14 juni och det är alltså Jimmy Dahlbergs aluminiumskulptur Nowa energia.

– Jag åkte ner 23 maj och fick en ateljé i Pabianice med flera medhjälpare, säger han.

Efter att ha gått runt i parken och känt dess energi skapade han skulpturen på mindre än en vecka. Det var efter en utställning på Galleri Lyktan i Skogås våren 2013 han blev kontaktad av ett par gallerister i Łódź som även curerar skulpturparken.

– Först var det så att de ville ha en exakt skiss över hur det skulle se ut. När jag inte gick med på det nöjde de sig efter att ha sett prov på mina tidigare arbeten, säger Jimmy Dahlberg.

Det är en skulptur som påminner om popkonsten och det blir en effektfull materialverkan när ytan interagerar med omgivningen. Jimmy Dahlberg har många saker på gång och i höst ska han vara representerad på Östersunds Kollektiva Grafikverkstads utställning på Babel i Trondheim. Han ser samarbetet med andra orter som en möjlig utvecklingsväg i framtiden för länets konstnärer:

– Det har hänt väldigt mycket i Östersund det senaste året. Gallerierna lägger ner. Kanske är det bra, det kan skapas något nytt ur den situationen. Det är väl så i framtiden, att man får tänka i lite nya banor och samarbeta.

Annons