Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst på livets höst

/
  • DRAEwa Carlsson kallar sin utsmyckning Happy memories.
  • Carl-Anders Thorheim arbetar med tydliga motiv och starka färger i sin konst – något som passar bra för en äldre målgrupp.
  • Anders Sunesson och Cathrine Johansson står för urvalet av den konstnärliga utsmyckningen och konstverk ur samlingarna som Olof Astrup Hällqvists målning.
  • Planen för Carl-Anders Thorheims färgmättade verk De fyra elementen som möter i entrén.
  • Ewa Carlsson vill att hennes utsmyckning ska väcka minnen till liv hos de äldre.
  • Utsmyckningarna på äldreboendet kompletteras av verk ur kommunens konstförråd.

Lyckliga minnen, finurlig porslinsmosaik och stiliserade motiv.

På fredag invigs ett nytt äldreboende i Torvalla, ett hus fyllt av konst.

Annons

I dag invigs det första huset av två i ett nytt äldreboende på Skogsbruksvägen i Torvalla. Elva konstnärer från när och fjärran har fått i uppdrag att utsmycka varsin del av det nya huset och i veckan lade konstnärerna sista handen vid sina verk.

– Man hade ju kunnat dela upp det på färre konstnärer men det är roligt att det är så många, säger Cathrine Johansson som är konstansvarig på Östersunds kommun.

Tillsammans med konstnärlige rådgivaren Anders Sunesson har hon gjort urvalet av nya utsmyckningar. Eftersom Östersunds kommun tillämpar enprocentsregeln för ny-, om och tillbyggnation läggs 1 150 000 kronor på den konstnärliga utsmyckningen i de två skeppsformade huskropparna där arkitekten Åke Månsson undvikit hörn.

Ewa Carlsson från Östersund har utsmyckat den röda avdelningen. Hon valde att begränsa kostnaden för materialet för att kunna göra bilder till hela korridoren. Rundade kvadrater med bilder av egna lyckliga ögonblick ackompanjeras av korta notrader med text till. Bilderna för tankarna till de klassiska "Nu ska vi sjunga"-böckerna.

– Nu när jag satt upp dem ser jag också att det ser ut som brickor i ett memoryspel, säger hon och har valt att kalla verket i sin helhet för "Happy memories".

Med sina bilder vill hon skapa en igenkänning, både i de egna minnena och i de boendes lokalsinne: man bor bredvid bilräkningen av PV:n och VW:n eller kanske bredvid smultronstrået eller de två armkrokstanterna. Bilderna är kontrastrika för att tilltala ögon som levt ett helt liv.

Anna Erlandsson från Rödön har arbetat med andra igenkänningsmarkörer i sina finurliga mosaiker på blå avdelning. Här har nyfikna rådjur öron av sönderslagna kaffefat med kinesiska motiv, bitar av Stig Lindbergs porslin Prunus med sina blå plommon och klassikern Grön Anna är insprängda i andra verk. Mosaikgrodan bär en guldig krona hämtad från Estelle-tårtan.

I entrén monterar Carl-Anders Thorheim från Eskilstuna upp sitt verk som för tankarna till en flanellograf – något han också jobbat med i ett tidigare verk:

– Här har jag frilagt motiven från en vanlig målning för att göra en ny komposition.

Kraftigt stiliserade fåglar, människor och stubbar tar plats på de vita väggarna. Han arbetar med enkla, stereotypa motiv för att sedan fokusera på detaljarbetet och att få färgen att träda fram: ett motiv kan ha 30-40 lager av färg för att skapa den rätta mättnaden och styrkan. Hans arbetssätt passar en äldre målgrupp:

– Det är tydliga motiv och starka färger, det passar mig perfekt eftersom det är så jag jobbar.

Se ett inslag på LT-TV

Mer läsning

Annons