Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst och musik präglade Hembygdsdagen i Bodsjö

/
  • Karin Wikman flankeras av tre damer i Bodsjödräkt, Eivor Sundin, Inger Andersson och Birgitta Persson.

Konst, konsthantverk och musik präglade även den 36:e årgången av hembygdsdagen i Bodsjö, som gynnades av strålande väder och stor tillströmning av folk, inte minst hemvändare på semester.

Annons

Som vanligt inleddes hembygdsdagen med högmässa i Bodsjö kyrka, där Björn Löfgren framträdde med solosång till kantor Mikael Erikssons ackompanjemang.

Rutinerade Bodsjö spelmän bjöd sedan på ett uppskattat musikprogram ute i det fria bland marknadsstånd och konsthantverkare, för marknad med konsthantverksprodukter hör hembygdsdagen i Bodsjö till.

Bland all konst som ställdes ut i sockenstugan och prästgården tilldrog sig kanske ”Kusintrion från Sidsjö” störst intresse. De tre damerna Gertrud Norell, Birgit Nilsson och Gerd Williamsson, visade arbeten i textil, akvarellmålning och foto.

Årets hembygdsdag hade även temat ”Bodsjödräkten” och i kyrkan höll Karin Wikman, som en gång var den som ledde rekonstruktionsarbetet med Bodsjödräkten, ett uppskattat föredrag. Denna rekonstruktion, som blev något av ett detektivarbete på textilslöjdens område, bedrevs i studiecirkelform när Bodsjö Hembygdsförening var nybildad. 100 meter kjoltyg och 35 meter förklädestyg vävdes då upp till ett 40-tal beställningar av dräkten.

Karin Wikman gav i sitt intressanta föredrag en tillbakablick på folkdräkternas historia i länet och det första stora rekonstruktionsarbetet under ledning av dåvarande landshövdingskan Hanna Munch af Rosenskiöld på 1930-talet.

En folkdräkt visar vem man är och det är en hederssak att bära sin dräkt på rätt sätt, poängterade Karin Wikman.

Mer läsning

Annons