Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konst och maskiner under samma tak när Rolf och Kajsa förverkligar sin dröm

Behöver du en pinne till din hövändare eller en ny tavla till vardagsrumsväggen? Åk till Hackås Maskin och Kultur. Där hittar du både och.

Annons

I Gärde gamla skola, som lades ner 1967, driver Sixten Andersson sedan många år tillbaka en maskinfirma som är välkänd för alla jord- och skogsbrukare i bygden. Nu tar sonen Rolf Anderzon över huset och firman och kombinerar den med ett galleri och en ramverkstad. Plus lite annat.

Det låter som en crazy idé men när man varit inne i huset en stund så känns det helt naturligt med konstutställning i ena rummet och reservdelslager i det andra. Och när man pratat ett tag med den entusiastiske konstälskaren Rolf Anderzon och hans lika entusiastiska fru Kajsa Willlemark inser man att det här är ett par för vilket ingenting är omöjligt.

– Det är Rolf som är den mest drivande, säger Kajsa.

– Jag möter ofta hans ideer med ett rått skratt i början, men han ger sig inte och efterhand brukar jag säga ”okej, okej, det kanske kan funka...”

Paret Anderzon-Willemark bor i Uppsala, där de båda arbetat inom museivärlden. Tills de kastade loss och satsade helt på vad som tidigare varit en bisyssla – att producera konstböcker.

– 2004 gjorde vi Konzta, den stora boken om konsten i Jämtland. Vi fick så bra respons på det projektet så 2005 bestämde vi oss för att satsa helt och hållet på ett eget produktionsbolag.

Det har blivit fler böcker sedan dess. Rolf fotograferar och Kajsa skriver. Just nu håller de på med en biografi om Björn Berg (mest känd som mannen som ritade Emil i Lönneberga).

– Det blir en stor bok med över 500 bilder. Den kommer ut nästa år, berättar de.

Tanken på att flytta hem till Jämtland och satsa på någon form av galleriverksamhet i den gamla skolan har funnit länge hos Rolf. Kajsa, som själv är född i Dalarna men som bodde och arbetade i Östersund när paret träffades, har också längtat hit.

– Men allt måste stämma. Vi har tre barn som inte har velat lämna Uppsala. Men nu är de större och tiden börjar bli mogen, säger Kajsa.

Eftersom yngste sonen bara är 13 år kommer dock Kajsa att bo kvar i Uppsala vintertid, medan Rolf ska pendla till Hackås varannan vecka. För Hackås Maskin och Kultur ska vara åretruntöppet. De veckor Rolf inte är på plats kommer pappa Sixten, pigg 80-åring, att hålla ställningarna.

Ett stort intresse för konst har Rolf haft sedan barnsben, och det var Hackåskonstnären Örjan Noring som först väckte det.

– Han var förresten född och uppväxt just i den är skolan, där hans föräldrar var lärare, berättar Rolf.

Så nu är det på sätt och vis en cirkel som sluts, för i galleriets första utställning är det just Örjan Norings konst som dominerar, även om här också finns tavlor av ett 25-tal andra konstnärer.

När Örjan Noring dog i fjol lämnade han efter sig ett stort antal tavlor, som han familj ställt till förfogande.

Den övriga konsten är sådant som Rolf själv samlat på sig genom åren med tanke på att ställa ut någon gång. Och det han har i gömmorna räcker inte bara till en utställning.

– Jag har flera tusen grafiska blad. Och en stor samling affischer från progg-eran som vore spännande att visa, säger Rolf.

– Och så håller du ju själv på med fotomanipulationer, påminner Kajsa.

– Det kan väl också bli en utställning så småningom.

Nej, det saknas inte idéer hos Rolf Anderzon och Kajsa Willemark.

Den mest fantastiska idén av dem alla handlar om tystnad och ska förhoppningsvis engagera 40 000 personer i länet nästa sommar. Läs mer om den i artikeln här intill.