Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst för tjejer håller vårsalong

/
  • Många av utställningens deltagare hade svårt att välja exakt vilka verk de ville visa upp. Foto: Henrik Flygare

Varje onsdag under våren har mängder av tjejer gjort konst på Gamla Tingshuset i Östersund.

Nu ställer 50 av dem ut sina verk på Gamla tingshuset, med vernissage i morgon kväll.

Annons

Ateljén fullkomligen myllrar av tjejer som håller på med konst. En lampa klädd i van Goghska solrosor skapade av mängder av pärlplattepärlor, teckningar på bord och stolar, en kollektiv målning hopvikt i ett hörn. Mitt i allt finns Katarina Franck som startat Konst för tjejer. Första lördagsworkshopen hölls i september och i vår har ateljén varit öppen varje onsdag. Projektet har även gjort en turné till Åre.

– Man märker att det finns ett stort behov, säger hon.

Vid varje tillfälle har runt 30 tjejer deltagit. Ibland har det kommit uppåt 50 stycken. Under de öppna ateljékvällarna står dörren till fiket öppen och kaffe blandas med konst – på mer än ett sätt. Saga Nöjdberg-Hemmingsson, Linnéa Johansson och Hanna Modén har deltagit varje gång och arbetat mycket med tusch och kaffe som teknik.

– Det blir coola effekter med kaffet, lite ljusare med skarpa kanter, säger Saga Nöjdberg-Hemmingsson.

Nu är de tre i valet och kvalet kring vilka verk som ska finnas med i utställningen som har vernissage onsdag kväll. Utställningen kommer att finnas i stora delar av Gamla tingshuset, utanför huset och kanske även i Kyrkparken mittemot. Runt 50 tjejer ställer ut sina konstverk.

Varför just konst för tjejer varför inte för killar?

– Jag tycker ju att alla ska hålla på med konst men jag gör det här i princip ideellt och det är det här jag brinner för. Jag tycker att tjejer måste få mer plats i samhället, jag vill skapa ett rum där tjejer kan få vara helt sig själva, säger Katarina Franck.

Kommer ni att fortsätta i höst?

– Ja, vi håller på att söka medel för det, jag hoppas att vi får det.

Fotnot:

Se webb-tv om konst för tjejer på www.ltz.se

Annons