Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Konst föds ur smärta”

Sångaren Simon Åkerlund och hans kollegor i black metal-bandet Denicalis vill inte avslöja allt för mycket om scenshowen på Yran, men vi kan väl nämna några ledtrådar: Rök, smink och blod. Mycket blod.

• Vilka är Denicalis?

– Ett ungt gäng engagerade musiker som gör det vi älskar. Jag och trummisen Hugo Nylander bildade Denicalis ur spillrorna av vårt förra band Necropolis. Vi kände att vi ville gå mot det tyngre hållet och få utlopp för vår energi. På ett sätt kan man säga att bandet föddes ur den aggression vi båda hade inombords efter att ha varit mobbade hela vår skolgång. Konst föds ur smärta, så är det, men i dag mår vi bra.

• Vad betyder Denicalis?

– Denicalis är den latinska benämningen för en hebreisk ceremoni, en förberedelse inför döden. Det är mycket tanke bakom allt vi gör.

• Ni är aktuella med nya ep:n ”Immolation and resurrection”. Du skriver alla låttexter, har du märkt att du återkommer till något speciellt tema?

– Ja, framför allt till ifrågasättandet av människans natur och hennes ständiga fördröjning av vägen till frälsning. Jag känner vrede över den girighet och ondska som finns och tror att människan är ond av naturen.

• Hur blir man som nytt, ungt band trovärdigt i Black metal-genren?

– Jag tror att man först och främst måste stå på sig och köra sitt race, även om det kanske låter ungdomspunkigt att säga så. Det är jättesvårt och vi har upptäckt att det finns två läger. Antingen gillar man oss eller så gör man det inte.

• Vad vill ni ge Yranpubliken?

– En oförglömlig scenshow. Vi vill inte avslöja allt för mycket, men jag tänker till och med ta av mig gitarren för att kunna ge mer energi på scenen. Jag är förälskad i teatern och black metal handlar om teater.

Denicalis, Zig Zag, lördag, 21.45