Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsolerna talar om vilken maskin du ska ha

Annons

Jag får ofta frågan ”vilken konsol ska man köpa?”.

Egentligen finns svaret i de olika spelkonsolernas ”signaturmelodier”.

Låter det konstigt?

Inte alls, låt mig förklara.

Jag vet inte hur många gånger jag fått blivit tillfrågad av vänner och bekanta i frågan vilken spelkonsol man ska köpa. Det är så klart bara du själv som kan svara på frågan, eftersom det är du som vet bäst vilka spel du vill spela eller om prestanda är viktigare än innovativa kontroller.

Egentligen är svaret på frågan ganska enkel om du lyssnar på respektive konsols ”signaturmelodi” – då syftar jag på det ljud eller den melodisnutt som spelas upp då du startar konsolen. För den lilla slingan säger egentligen allt om konsolens målgrupp och spelinriktning. För att testa min tes slår jag igång min Xbox 360, min Ps3:a och min Wii.

Microsofts konsol svischar igång med ett fräscht susande ljud som signalerar både spänning och högteknologisk underhållning. Ljudet är visserligen ganska allmängiltigt, men signalerar också konsolens breda spelkatalog på ett passande sätt. Svischandet passar lika bra till ”Halo 3” som till det familjeinriktade kortspelet ”Uno” på Xbox Live. Trycker man igång sin Wii-konsol så möts man istället av ett ”bli-blopp”, följt av lugna bakgrundsljud som för tankarna till en lekfull variant av newage-musik. Ljuden känns klart riktade till en yngre publik och väcker en viss nyfikenhet på vad som döljer sig ”under huven” på den bästsäljande familjekonsolen.

Trycker man däremot på den sobra touchknappen som startar min Ps3-konsol så möts man av något som liknar en symfoniorkester som förbereder sig för ett mastigt klassiskt verk. Känslan är sober, lyxig och skvallrar om att här väntar en upplevelse utöver det vanliga. Att det dessutom ackompanjeras av en sobert animerad rökslinga förstärker känslan av att här handlar det om hårdvara utöver det vanliga. Så om du går i konsolköpartankar så är det egentligen konsolerna själva du ska fråga. De svarar snabbt, exakt och självklart.

GDen lilla melodi-snutten säger egentligen allt om konsolens målgrupp och spelinriktning.

Mer läsning

Annons