Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konservativa hindrar grön teknik

Det farligaste som kan hända en viktig politisk fråga är att alla låter som att de är överens.

Denna sjuka verkar just nu ha drabbat miljöfrågorna. Sveriges konservativa regering drev nyligen igenom att tillåta valjakt. De vill bygga ut kärnkraften och försöker bromsa EU:s klimatarbete, samtidigt som de låter så gröna de bara kan. För alla som inte är särskilt intresserade blir hela miljödebatten ett stillsamt bakgrundsbrus av procent, ambitiösa deklarationer och olika möten som verkar pågå någonstans.

Problemet är att vi inte alls är överens, de konservativa krafterna har bara slutat argumentera för sin ståndpunkt. Bakgrunden är att de inte vill ställa om Europa och Sverige till en mer miljövänlig livsstil eftersom det hotar de intressen och de lobbyister som de företräder. Men om alla verkligen var överens om exempelvis att lösningen på många av miljöproblemen är massiva satsningar på klimatsmart teknik och tydligare regleringar för att minska utsläpp av exempelvis koldioxid, varför händer det då inte mer i Europa? Varför satsar Kina och USA stora pengar på grön teknik medan vi i EU inte riktigt verkar beredda att ta steget fullt ut?

Svaret beror på vem du frågar. Om du frågar mig är det viljan som saknas men om man frågar de konservativa grupper som styr Europaparlamentet eller Sveriges regering så skyller de förmodligen på finanskrisen.

Under nästan ett års tid har jag varit ansvarig i den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet för att förhandla fram nya regler för att begränsa industrins utsläpp i Europa. Innan finanskrisen argumenterade de konservativa partierna mot tydligare regler med lite olika motiveringar, ibland var det för dyrt, ibland hotade det jobben, ibland aktieutdelningarna. Sen finanskrisen kom är de nu mot tydligare regler med hänvisning till den. En inte allt för kvalificerad gissning är att de hittat på något nytt skäl av vara mot minskade utsläpp så fort krisen är över.

Jag menar inte att säga att finanskrisen gått Europa förbi. Självklart måste man anpassa politiken så att inte människor och företag drabbas i en svår kris. Men jag tror det är bättre att göra något åt utsläppen innan det är för sent. Bara luftföroreningar beräknas leda till drygt 350 000 förtida dödsfall varje år i EU och ännu fler sjukhustimmar. Människor drabbas av såväl den ekonomiska krisen som av miljö- och klimatkrisen. Vi måste välja lösningar som samtidigt kan ta oss ur den ekonomiska krisen och minska utsläppen.

Förra årets val till Europaparlamentet innebar en starkare ställning för de konservativa krafterna i Europa. Nu har ett år gått och i många medlemsländer har konservativa partier kommit till makten. På många sätt är höstens val i Sverige ett ödesval inte bara för oss i vårt land utan för hela Europa. Den är en möjlighet att vända högervågen och stoppa den backlash som drabbat miljöfrågorna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel