Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsert i Oviken lockade många

Nationaldagskonserterna i Oviken har blivit omåttligt populär. Och årets evenemang var inget undantag. Drygt 200 personer såg i går ortens förmågor visa upp sina talanger i nya kyrkan.

Annons

För tionde året i rad bjöd i går kväll Föreningen Oviken musik på nationaldagskonsert i nya kyrkan i Oviken. Konserten har under åren blivit en självklar tradition den 6 juni – både för folk som bor i och utanför Oviken.

– Det finns ett speciellt musikintresse i Oviken som vi ska vara rädda om. Oviken är Jämtlands kulturvagga, säger Bengt-Erik Nylén, ordförande i Föreningen Oviken musik.

Det stora intresset för gårdagens konsert märktes redan långt innan åskådarna fick tillgång till kyrkan. Utanför växte sig mindre köer och när kyrkdörrarna öppnades strömmade publiken in och fyllde i princip varenda centimeter av kyrkbänkarna.

– Det är roligt att det är så många här i dag. Och då ska man komma i håg att vi knappt annonserat någonting inför den här konserten, säger Bengt-Erik Nylén.

Men det är egentligen inte svårt att förstå varför nationaldagskonserterna i nya kyrkan blivit så omtyckta. Det blandade programmet som Föreningen Oviken musik i samarbete med Ovikens församling i går bjöd på passar de allra flesta smaker och stilar.

Med på repertoaren fanns allt från körsång till ensemblemusik.

Ovikens manskör, Oviksfjellorna och Ovikens kyrkokör framförde klassiska körsånger så som ”Sverige, min plats på jorden”, ”I den ljuva sommartid” och ”Sveriges flagga”. Ovikens spelmanslag och Ovikens kammarorkester stod för finstämd musik. Och de unga förmågorna i Ovikens unga spelmanslag och Bergssträngarna, som snart slås ihop och byta namn till Boss, bevisade att det finns hopp för kulturåterväxten i Bergs kommun.

Kvällens högtidstal skulle ha hållits av landshövding Britt Bohlin, men då hon för några dagar sedan tvingades lämna återbud fick Bergs kulturchef, Gunhild Åkerblom, ta landshövdingens plats. Gunhild berättade i sitt tal om vikten av kultur och hur kulturen ökar livslängden.

– Kultur är jästen i degen, inte grädden på moset, sa Gunhild Åkerblom.