Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konrad Nordström

Konrad Nordström har avlidit. Han efterlämnar makan Margit, sonen Kjell-Emil och dottern Eva med familjer, samt syskon.

Konrad skulle fyllt 89 år i september.

När jag första gången träffade Konrad 1965 kunde jag knappast ana att detta skulle leda till en livslång vänskap. Konrad hade vid denna tidpunkt idéer att starta ett företag – Härjedalens trä. Jag kom som inflyttad kommunalkamrer från Småland och skulle hjälpa nyföretagare i Hede.

Konrad tyckte till en början att jag var en förläst notarie. Jag såg först honom som en naturromantiker och drömmare, utan någon större tilltro till myndigheterna. Vår respekt för varandra ökade med tiden.

Konrad fick praktisk hjälp av kommunen att starta ett sågverk och en sportstugetillverkning. En fredagseftermiddag ringde han mig och bad mig lägga undan papperna en stund. ”Följ med på en skidtur och övernatta på Renbo. Du kan lifta efter min skoter”. Jag tackade ja och gick hem och hämtade min sovsäck. Det blev många sådana kvällar under åren.

Konrad kände fjällvärlden som få. Han guidade naturfotografer och filmare, han visste var björnarna höll till och var de gick i ide. Jag kände mig säker i hans sällskap även under blåkulna vinterkvällar ute på fjället.

Konrad orienterade mig i fjällvärlden och jag orienterad honom i företagsvärlden. Härjedalens trä blev efter en tid det största företaget i kommunen. Med detta visade Konrad också vägen för andra – en utveckling som kom att kallas undret i Hede. Flera andra företag etablerade sig, några av dem finns kvar än i dag. Det var en oerhörd trygghet att ha med Konrad när vi träffade nya företagare. Han var lugn, förtroendeingivande och hade stor kännedom om hembygden.

Konrad var också en lysande berättare. Han förmådde levandegöra de människor och miljöer han skildrade. En berättarröst har tystnat. Min sorg och saknad är stor. Jag är tacksam för att i över fyra decennier och under skiftande villkor fått räkna Konrad som min bäste och trofaste vän.

Jag är tacksam för alla glada skratt och oräkneliga minnen han har skänkt mig.

Vännen

Evert Petersson