Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurserna ökar på bred front

Konkurserna fortsatte att öka i januari och drabbar nu fler och fler branscher. Men allt är inte nattsvart.

Annons

Konkurserna ökade i januari med 20 procent, jämfört med samma månad förra året enligt undersökningsföretaget UC.

– Trenden är tydlig, med fortsatt stigande konkursnivåer i de flesta län och branscher, säger Roland Sigbladh, marknadschef för UC.

– Krisen för verkstadsindustrin och transportföretagen drar upp konkurserna främst i Västra Götaland och Skåne, medan Stockholm hittills klarat sig ganska bra.

I Västra Götaland var ökningen 35 procent och i Skåne var ökningen 29 procent. I Stockholm ökade konkurserna med 13 procent.

Underleverantörer till bil- och verkstadsindustrin, åkerier och taxibolag har drabbats mycket hårt, liksom bilhandeln, enligt Roland Sigbladh.

Volvo Lastvagnar redovisade för årets sista kvartal en brakförlust på 2,5 miljarder kronor och orderingången rasade med 82 procent.

– Man kan ju tänka sig vad det betyder för bolagets underleverantörer, säger Roland Sigbladh.

– Det blir som en dominoeffekt som sprider sig till flera andra branscher.

Men allt är inte nattsvart. Många medelstora företag har under de goda åren lyckats bygga upp rejäla kapitalbuffertar och har därför hyggliga förutsättningar att överleva om lågkonjunkturen inte blir alltför långvarig.

Och mer pengar över i plånboken för de allra flesta hushåll och allt lägre boräntor kan hålla detaljhandeln under armarna. Det gäller dock inte dyrare kapitalvaror och bilhandeln, som får det riktigt kämpigt i år, enligt Sigbladh.

Sverige klarade sig bäst av de nordiska länderna i förra årets konkursliga med en ökning av konkurserna med 9 procent. Sämst gick det för Danmark där konkurserna ökade med hela 62 procent. I Norge och Finland ökade konkurserna med 30 respektive 23 procent.

– Faran för de svenska företagen ligger i att lågkonjunkturen förvärras och blir långvarig. Då kommer konkurserna sprida sig snabbt till de allra flesta branscher, säger Roland Sigbladh.

Mer läsning

Annons