Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurrens om operapubliken

/
  • Finska Karita Mattila gör huvudrollen i Tosca som direktsänds från Metropolitan i New York i morgon,Foto: Birgitte Lacombe/Metropolitan Opera
  • Marit Strindlund kommer att presentera föreställningen  för publiken i Bräcke Folkets hus.Foto: Ulrika Andersson
  • Robbie Williams.Foto: Julian Broad

Bräcke Folkets hus eller Storsjöteatern? På lördag har länets operaälskare två ställen att välja på om de vill se den digitala direktsändningen av Puccinis Tosca från Metro-politan i New York.

Annons

För Bräcke Folkets hus blir Tosca inledningen till det tredje årets digitala operasändningar. Folkets husföreningen var på hugget och skaffade tidigt den nödvändiga tekniken, och intresset har stadigt ökat till fullsatta hus.

– Nu fortsätter vi att utveckla konceptet, säger Anna Lundström som är producent på Folkets hus.

– Vår mingelbuffé med delikatesser från lokala mathantverkare ska bli ännu bättre. Och nu på lördag har vi en speciell hedersgäst, Marit Strindlund, som presenterar föreställningen innan den börjar.

– Marit kommer från Frösön och är en av landets få utbildade operadirigenter. Att ha henne som ciceron kommer absolut att ge mervärde åt operaupplevelsen.

Bräcke Folkets hus har bokat ytterligare fem av spelårets föreställningar från Metropolitan.

– Publikintresset har varit så stort att vi säkert kunnat boka in samtliga nio som erbjuds, men det blev lite trångt med datum för att få in allihop, säger Anna Lundström.

Hon vill också passa på att slå ett slag för direktsändningen av Robbie Williams konsert från London den 20 oktober:

– Vi har vetat länge att det var något stort på gång men artisten har varit hemlig. Att det blev Robbie Williams känns jättekul.

– Konserten är den första han gör i England sedan 2006 och kommer att sändas direkt på över 200 biografer i hela Europa.

För Storsjöteatern blir lördagens Tosca något av en provföreställning.

– Vi har ännu inte installerat någon permanent digitalanläggning, så på lördag kör vi på en tillfällig anläggning som vi lånat av Folkets Hus och parker, säger Anders Wikberg. Han är vd på Östersunds Folkets hus som sedan årsskiftet driver Storsjöteatern.

När den permanenta anläggningen kan installeras beror på om och när man får en ansökan om bidrag ur EU:s strukturfonder beviljad.

– Vi hoppas på besked i december. Blir det inga EU-pengar får vi tänka om och lösa finansieringen på något annat sätt, säger Anders Wikberg.

Eftersom det är premiär för digital opera kommer Storsjöteatern att bjuda på lite snacks i pausen. Mingeltallrik kommer att finnas för dem som förbeställt.

Anders Wikberg är inte orolig att publiken inte ska räcka till för direktsänd opera på två ställen i länet.

– Bräcke har redan sin publik. Jag hoppas att vi lockar nya människor.

Det hoppas naturligtvis också Bräckes Anna Lundström:

– Fast Bräcke eller Östersund, det spelar egentligen inte så stor roll. Det viktigaste är att både vana och ovana operabesökare upptäcker hur häftigt det här är. Att se opera på det här sättet är en mycket större upplevelse än man kan ana innan man provat.

Mer läsning

Annons