Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konkret löfte för barnens bästa

Maxtaxa, sa Göran Persson (S) och vann valet 1998 trots allt han utsatte väljarna för under den mandatperiod som tog Sverige ur den bråddjupa 90-talskrisen.

Förslaget var oväntat och inte självklart sett ur socialdemokratisk synvinkel. Trots allt var det föräldrar med goda inkomster som blev de stora vinnarna ekonomiskt.

Fast de som gynnades mest var förstås de små barnen. Barn som går på dagis får helt enkelt bättre förutsättningar i livet. Det är, plus vårdnadsbidragets karaktär av hemmafrufälla, en anledning till att sossarna vill avskaffa vårdnadsbidraget.

En vanlig invändning mot maxtaxan på dagis då var att pengarna inte var det stora problemet. Den stora frågan var i stället kvalitén.

16 år senare är det dags att sätta den frågan i fokus på riktigt. Det beror inte på att sossarna är senfärdiga. Det är värre än så. Utvecklingen har gått väldigt tydligt åt fel håll under de borgerligas åtta år vid makten.

Under presskonferensen på Visby Hotell i går kunde Stefan Löfven visa siffror på hur antalet stora förskolegrupper ökats dramatiskt.

För de små barnen under tre år handlade det om en ökning på 83 procent. I dag finns det 1361 grupper med mer än 17 barn. 23 000 går i för stora barngrupper.

Detta vill Socialdemokraterna nu ändra på. Vinner man valet kommer man redan 2016 att sätta ett maxtak för hur stora småbarnsgrupperna får vara. Gränsen ska gå vid 15 barn, och då räknar man med tre pedagoger i varje grupp.

Finansieringen av de 1,1 miljarder kostnaden beräknas till, presenteras på tisdag. Men systemet som ska användas är detsamma som det som gjort att alla kommuner infört maxtaxan. Så det ser realistiskt ut.

Många lär gilla idén. Om det är konkreta löften av den här typen väljarna vill se är en annan fråga.

Fast de som gynnades mest var förstås de små barnen.

Antalet stora barngrupper i förskolan har ökat kraftigt under de borgerligas styre. Därav sossarnas förslag om ett maxtak på 15 barn i småbarnsgrupperna.