Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kongron behöver fler barn

Den kooperativa förskolan Kongron har flera vakanta platser till hösten. Fylls inte de upp kan personal komma att sägas upp.
– Många tror att det är väldigt mycket jobb för föräldrarna att ha sitt barn här, säger Karin Eriksson, förskolechef.

Den kooperativa förskolan Kongron i Hede har 17 barn i inskrivna på 16 platser. Men till hösten blir det tolv barn som det ser ut i dag.

– Det får ju konsekvenser. Vi kommer att behöva minska personalstyrkan, säger Karin Eriksson, förskolechef.

Hon har varit med ända sedan Kongron startade 1987. Då som förälder. Förutom att det var stor platsbrist i den kommunala förskolan och att det fanns föräldrar som ville ha större möjligheter att vara delaktiga i verksamheten, så var maten en viktig orsak till att föräldrakooperativet startade.

– Vi har inga halvfabrikat. Vi fortsätter att köpa in en älg varje höst och lagar all mat själv från grunden, berättar Karin Eriksson.

Sedan november har förskolan en anställd kock, Karita Halvarsson. När TH är på besök plockar hon precis ut 365 älgköttbullar ur ugnen.

– De här har jag rullat nu på morgonen, säger hon.

Innan Karita Halvarsson började var det föräldrarna själva som lagade maten. Kooperativet krävde en ganska stor arbetsinsats och den bilden lever kvar ute på byn.

– Folk tror att man städar hela tiden, att man måste vara där och passa och jobba, men det är nästan helt borta. Vi städar en till två gånger per månad och det kan man göra på kvällstid, säger Sofie Hellström som har ett barn på förskolan. Hon ser stora fördelar med Kongron.

– Framför allt att det är föräldrarna som bestämmer. Vi bestämmer allt från vilken färg mjölken ska ha till vilka som ska jobba. Man har mer att säga till när man äger dagiset själv, säger hon.

Nu försöker förskolan få ut information om att det finns platser att söka.

– Vi har delat ut broschyrer och försöker synas lite. Och så hoppas vi på att föräldrar med barn här berättar varför de tycker vi är bra, säger Karin Eriksson.

Vad tror du om framtiden för Kongron?

– Den måste man tro på. Vi tar det ett år i taget men det beror förstås på hur många barn som föds och att folk blir kvar i Hede, säger Karin Eriksson.

Fotnot: Kongron är härjedalska för spindel