Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kompromiss eller nyval

Valkampen var hård, och jag är verkligen ledsen över valresultatet på den viktigaste arenan, vårt land.

Fyra år till med de borgerliga riskerar att förändra Sverige på ett sätt som jag tror att många fler än de som röstat rödgrönt ogillar. Ur den synvinkeln är det förstås bra att de borgerliga inte får egen majoritet. Om statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tar sitt ansvar, bör det leda till att den gångna mandatperiodens öppna konfrontationspolitik mjuknar.

Samtidigt är det faktum att de främlingsfientliga kom in i riksdagen som tungan på vågen, det som gör skillnaden. Det är inget att glädjas åt. Jag skriver främlingsfientliga om Sverigedemokraterna, även om de gör sitt bästa för att putsa på fasaden, och även om alla deras väljare inte tillhör den kategorin. Den valfilm SD producerat är ett tydligt bevis för vilka känslor man sökt vinna röster på. Att utmåla muslimer som allas fiender är ett säkert sätt att öka motsättningarna i samhället.

Frågan är då vem som tjänar på det kaos som är att vänta om inte Reinfeldt är beredd att öppna blockgränsen på riktigt. De första blir förstås Sverigedemokraterna som vad Reinfeldt än säger kommer att få inflytande om han regerar på som vanligt vilket jag tror tills jag sett motsatsen. Å andra sidan är det inte så lätt att veta hur Miljöpartiets väljare reagerar om de byter sida. De flesta har röstat grönt för att bli av med Reinfeldt och hans politik för utslagning och utsortering. Ny kärnkraft och passivitet inför klimatförändringarna är annat deras väljare lär reagera inför.

Skulle det å andra sidan lyckas för miljöpartisterna att nå politiskt inflytande får nog de mindre borgerliga partierna problem, samtidigt som de röda partierna kommer längre från inflytande. Ingen tycks vinna på detta kaos utom det parti som skapar all osäkerhet. Om inte Reinfeldt ändrar attityd och öppnar blockgränsen. Kompromisser blir nödvändiga. Annars är nyvalet nära.

Svante Säwén