Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kompostmissen blir dyr

Sedan årsskiftet får man inte kompostera matavfall under bar himmel, men detta har Östersunds kommun inte lyckats anpassa sig till i tid. Bara för några dagar sedan blev det beslutat om inköp av en ny maskin som ska klara de nya lagkraven. Maskiner kommer dock föst i maj.

 Därför har man sedan några veckor kört allt matavfall till Sundsvall för förbränning, 20 mil bort. På kommunens hemsida skriver man nästan lite stolt att man nu lyckats styra om vårat insamlade matavfall till rötning i Skellefteå, 50 mil bort. Detta är tydligen mer miljövänligt men 700 000 kr dyrare än Sundsvallsalternativet. Så vad kostade det att köra allt till Sundsvall då? Detta mörkar Kommunen men en gissning att hela detta äventyret, eller slarvet, kommer kosta kommunen långt över en miljon kronor. Med tanke på att man snålsparar på belysning, isbanor och Thomée så får detta slöseri liten uppmärksamhet. Det motsvarar ett antal lärartjänster!

Är det verkligen värt 700 000 kr samt massiva lastbilstransporter extra långa sträckor med ökade olycksrisker, slitage och avgaser som följd bara för att uppfylla en politisk biogasstrategi som Östersund råkar ha? Hade det inte varit bättre att lägga dessa pengar på något som ger oss i Östersund något tillbaka men framför allt, vem tar ansvar för detta slarv och slöseri? Hur kunde det ens hända?  

Som vanligt i den offentliga sektorn så kommer detta passera obemärkt och alla kan sitta kvar i orubbat bo. Ingen tar riktigt ansvar. Officiellt kommer man kanske säga att man ska "se över rutinerna" men kulturen och personerna kommer förbli samma. Vi behöver en ekonomisk haveriutredning som faktiskt utkräver ansvar. Det är bl.a. mina pengar Kommunen slarvar bort och jag vill veta varför!

 

Per Edström, Östersund