Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Komplett lektion i Beatles

Bandet som både bildar och underhåller.

The Compleatles sjunger covers och plockar fram essensen i Beatlesmusiken som gör att grå- mulna dagar känns soliga.

Annons

Det är tidig måndagsförmiddag. Regnet piskar ner och det är kallt. Inne i Palmcrantzskolans aula är det dunkelt. Men när strålkastarna riktar ljuset mot The Compleatles känns den dystra stämningen högst avlägsen.

”Är det någon som känner till the Beatles?”, frågar frontmannen Karl Martindahl.

”JAA!”, hörs det från gymnasiepubliken.

Bandet inleder med – eller snarare river av – låten Twist and shout.

Även fast åskarna till största del består av ungdomar födda i mitten av 90-talet verkar de vara bekanta med många av Beatleslåtarna. Främst är det dock de nostalgiska lärarna som avslöjar sina idoler. De klappar takten, sjunger med och gungar till musiken.

”Det här är kanon”, viskar en av lärarna till sin kollega.

Förutom att spela gamla hits berättar Karl Martindahl om Beatles självlysande musikkarriär. Om hur Paul McCartney och John Lennon slog sina påsar samman i slutet av 50-talet och drog igång ett band. Om deras olika bandnamn, om Love me do som var en av de första låtarna de slog igenom med och om hur de startade en våg av rockmusik: The beatle mania.

The Compleatles består av fyra grabbar som tar med publiken på en resa över 40 år tillbaks i tiden. De är likadant klädda i svarta byxor, vita skjortor och svarta västar och alla har ansiktsbehåring i någon form. De använder likadana instrument som originalbandet gjorde och intar olika stämmor som vävs samman till musik som låter nästan identisk med The Beatles.

Gymnasieeleverna, som till en början är aningen timida, mjuknar allteftersom. I de sista låtarna är de märkbart engagerade och både visslingar och applåder ljuder högt i aulan. Den låten som får igång publiken mest är I feel fine och sista låten Hey Jude som dessutom får stående ovationer.

Den gråa septemberdagen får lyster efter föreställningen. Trots att det regnar finns det en sol bakom molnen.