Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kompetenssvinn inom polisen kan kosta liv

"Vi kommer gå tio år tillbaka i tiden där "ledningsbussen" blir en karta på motorhuven på en polisbil".

En polis som vill vara anonym berättar för LT:s reporter om farhågorna med den nya omorganisationen och flytten av Länskommunikationscentralen, LKC, till Umeå där en regionledningscentral har upprättats.

Farhågorna har redan blivit verklighet. Flera poliser vittnar om uttryckningar till fel län, fel stad och fel adress.

Det är inga småfel man kan vifta bort i en handvändning och skylla på att all förändring kräver sin inkörstid.

Det är människor i nöd eller som har utsatts för brott som ringer polisen av en anledning. Inte för att få rådgivning om hur de själva ska hantera situationen för att någon polis ändå inte kommer att dyka upp.

I samma stund kan nämligen poliserna på uttryckning mycket väl stå lutade över en karta på motorhuven och undra varför brottsplatsen inte finns på den plats som de fått direktiv att åka till.

Ett exempel är när regionledningscentralen, RLC, skickade ut en patrull till Tallstigen i Krokom. Problemet var bara att adressen inte fanns. När detta uppdagades omdirigerades polispatrullen till samma adress men den här gången i Alsen. Vid det här laget tog polisen saken i egna händer och ringde upp anmälaren och fick då veta att de egentligen skulle till Trångsviken.

Det är inget annat än slöseri med tid och resurser. Två saker som knappast finns i överflöd inom polisen.

Trygghetens hus i Östersund har hyllats för sin väl inarbetade organisation av blåljusmyndigeter och även lyfts upp som ett föredöme i landet. När internationella blåljusmyndigheter varit på besök i Sverige har man med stolthet visat upp verksamheten.

Ledningsbussen var en bra symbol för den väloljade verksamheten. Vid eftersök av en försvunnen person har en ledningsbuss bemannats med särskilt utbildade LKC-operatörer som bland annat segmenterat sökområdet och digitalt fört över informationen till hundpatrullernas GPS:er som i sin tur har kunnat dokumentera vilka områden som har sökts av. På så vis håller sig alla uppdaterade och inget område missas.

Men vad LT erfar kommer ingen ansvara för den tekniska hanteringen av bussen i den nya organisationen när samarbetet inom Trygghetens hus decimeras. LKC-operatörerna har nya arbetsuppgifter och ett fungerande system försvinner över en natt.

Det här är bara några få exempel på kompetenssvinn inom polisens omorganisation. Det finns många fler. Alltför många.

Den information som LT:s reportageserie bygger på är i flera fall sekretessbelagd. Med stor sannolikhet blir den inte heller offentlig från polisens sida.

Men det betyder inte att problemen inte existerar eller att de inte är allvarliga. För det är de.

Myndigheten hade med all säkerhet goda intentioner med sin omorganisering. Det har garanterat gått åt många timmar och många kloka personer som har bidragit till att försöka effektivisera och skapa en bättre polismyndighet.

Men det är onekligen svårt att inte fråga sig om de som ansvarat för den nationella omorganiseringen förstår sig på avstånden i norra Sverige och vad det innebär när en regionledningscentral ska kordinera brådskande polisutryckningar över halva Sveriges yta.

De problem som uppdagats visar på ett kompetenssvinn som kan kosta liv.