Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kompetensen ska höjas efter kyrklig miss

LT har tidigare berättat om hur kyrkorådet i Sveg missade att kyrkan är k-märkt vid en renovering av taket. Men nu ska fastighetskompetensen höjas genom en rejäl satsning.

– Just i Härjedalen behöver församlingarna mycket hjälp, säger stiftsantikvarie Rickard Isaksson.

När stiftsfullmäktige i Härnösand klubbade sin budget för nästa år stod kyrkobyggnaderna i fokus. Totalt satsas 11 miljoner kronor. Och för att möta det stora behovet av vård och underhåll kommer församlingarna i Härjedalen att få ett särskilt stöd.

– Det som rör Härjedalen är framför allt fastighetskompetensen. Det har vi märkt genom ansökningarna. Pastoraten har svårt för att skicka in kompletta handlingar för att få bidrag från stiftet, säger Rickard Isaksson.

Utöver stiftets egen satsning får Svenska kyrkan 460 miljoner varje år till om med 2014 i så kallad kyrkoantikvarisk ersättning från staten. Enligt Rickard Isaksson har Härnösands stift fått cirka 23 miljoner för 2011.

– Det gäller att pastoraten söker och för att få tillgång till pengarna krävs kompetens. De måste ansöka två år innan de ska utföra jobbet, säger han.

För att hjälpa församlingarna i Berg-Härjedalens kontrakt planerar de att anställa en person med byggteknisk erfarenhet. Tanken är att pastoraten ansvarar för anställningen men att de får bidrag från stiftet till lön. Enligt förslaget handlar det om 600 000 kronor årligen under de tre första åren, totalt 1,8 miljoner.

– 600 000 kronor kommer att räcka långt. Sedan är förhoppningen att de ser fördelarna med en sådan person. Personen kommer att spara pengar till pastoraten genom gemensamma upphandlingar, säger Rickard Isaksson.

Församlingarna i Härjedalen kommer även att få hjälp med att arbeta fram en vård- och underhållsplan, något som kyrkostyrelsen kräver av alla församlingar.