Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kompetens om ungdomar kan gå förlorad

Samarbetsprojektet UngJämt avslutas vid nyår. Nu är de delaktiga i projektet oroliga att kompetensen ska gå förlorad. Men vissa politiker anser att befintliga nätverk för samarbete redan finns.

UngJämt är ett projekt som syftar till samverkan mellan personer som arbetar med ungdomsfrågor i länet. Projektet handlar också om att se över livsvillkoren för länets ungdomar och låta dem bli mer delaktiga i de beslut som fattas.

Bakom projektet står bland annat Lars Bygdén och Anna Lundström. En av deras punkter som de driver är att det i varje kommun ska finnas en ungdomssamordnare.

– I varje kommun ska det finnas en ungdomssamordnare som har ansvar för frågor som kommer upp och ser till att de hamnar på rätt ställe, det är lätt hänt att saker kan trilla mellan stolarna, förklarar Anna Lundström, kultur och fritidschef i Bräcke kommun.

Ung jämt har funnits i tre år och kommer att avslutas vid årsskiftet. Lars Bygdén och Anna Lundström hoppas på att projektet kan få fortsätta och bli permanentat.

Företrädare för Östersunds kommun menar dock att det redan finns olika grupper och nätverk i kommunen som arbetar med ungdomsfrågor.

– Vi fyller ett behov. Visst finns det redan nu olika nätverk i Östersunds kommun som på olika vis jobbar med ungdomsfrågor, men vi vill att det ska finnas ett sammanhängande nätverk över hela länet och ha en regional samverkan. Någon som kan se på allt utifrån ett så kallat helikopterperspektiv, förklarar Anna Lundström.

– I Härjedalen har vi fått igenom beslutet angående projektet och jag är sedan en vecka tillbaka ungdomssamordnare där. Om en kommun visar att de vill göra det här tror jag det blir lättare för fler kommuner att följa efter, säger Lars Bygdén.

Konferensen har pågått under onsdagen och torsdagen och lyfter också fram frågor om unga i arbetslivet.