Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunpolicy stoppar barnens skidresa

Eleverna på Kastalskolan i Brunflo ser ut att gå miste om den årliga friluftsdagen i Duved nästa månad.

Skolan hade i vanlig ordning tänkt ta ut 100 kronor per berörd elev i avgift, för kostnader i samband med resa och friluftsdag i Duved

Men avgiften krockar med ett policybeslut i kommunen om att skolorna inte får ta ut avgifter av elever. Därmed blir det inte någon fjällresa för eleverna i årskurs 6-9.

– Så kommer det troligtvis att bli, säger Christer Andersson, rektor på Kastalskolan.

Han bedömer att Kastalskolan inte får loss de cirka 30 000 kronor som behövs på annat sätt än att eleverna betalar 100 kronor var.

– I alla fall inte med så kort varsel, säger Christer Andersson.

På onsdagen fick personal på skolan klart för sig att kommunens policybeslut, som togs för flera år sedan, sätter käppar i hjulen för friluftsdagen.

I kontakter med Skolinspektionen har rektor Christer Andersson fått besked att den avgift Kastskolan tänkt ta ut är okey, men att Östersunds kommun har ett policybeslut som innebär nej till avgifter i skolan.

– Vi får göra något i närområdet i stället för resan till Duved, konstaterar Christer Andersson.

Att kommunens policybeslut får de här konsekvenserna för den planerade friluftsdagen möts av kritik.

– Det är lätt som politiker att fatta beslut men vilka konsekvenser de får kanske man inte tänker på alla gånger, säger en förälder LT pratat med.

– Det är cirka 300 barn som längtat efter att få åka till fjällen men som inte får åka dit.

I vanliga fall brukar deltagandet på friluftsdagen vara mycket högt.

– För en hundralapp per elev har barnen fått rätt mycket; en resa till fjällen med liftkort och skidhyra en hel dag, säger den förälder LT talat med.

Borde politikerna ha agerat annorlunda när policybeslutet togs?

– De borde ha kunnat fråga skolorna vad en sån här slant ska gå till när den tas in från eleverna. Kommunen borde skjuta till 30 000 kronor så barnen kommer iväg till fjällen ändå, säger föräldern.

– För familjer som inte har det bra ekonomiskt innebär det här en möjlighet för deras barn att komma till fjällen och åka skidor för hundra kronor. Det går inte att fixa annars.

LT har sökt barn- och utbildningsnämndens ordförande Björn Sandal utan att nå honom under torsdagen.