Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunmiss ledde till besök av Nisse Simonson

Fackförbundet Visions medlemmar i Härjedalen fick en föreläsning om hälsa och möjligheten att undvika sjukdomar under onsdagen. Föreläsare var Nisse Simonson och det började med en miss från Härjedalens kommun.

Annons

När Härjedalens kommun hamnade i en tvist med Vision om uteblivna MBL-förhandlingar så dömdes de att betala en summa pengar till facket. Vision centralt tyckte då att det var rimligt att något gjordes för medlemmarna lokalt för dessa pengar.

– Vi kom ganska snabbt överens om att vi skulle försöka få hit Nisse Simonson, han har gedigen kompetens och är väldigt intressant och rolig att lyssna på, förklarar Martin Södergårds som sitter i den lokala styrelsen.

Temat för föreläsningen var lev frisk längre.

– Det är någonting som alla kan ta till sig och det berör individen, säger Södergårds.

Tog till sig gjorde också medlemmarna. Simonson skräder inte på orden men grymma fakta kring allvarliga sjukdomar som kan förknippas till den egna livsstilen blandas upp med mycket humor så att åhörarna kan lyssna utan att bryta ihop.

– De flesta vet hur vi ska leva men få är beredda att göra uppoffringar. Ta det enklaste intelligenstestet som finns, den som röker är dum i huvudet. Rökare dör i snitt 8-10 år tidigare, men ändå är det många som röker, konstaterade Simonson väl medveten om att många i hans publik säkert var rökare men att trampa på ömma tår är inte Simonsons största fruktan.

För att göra en två timmar lång föreläsning väldigt kort så var budskapet som Visionsmedlemmarna fick att röra på sig och ta en promenad i rask takt i stället för att välja tv-soffan. Då det är så ont om sol i våra breddgrader så rekommenderade han även noggrannhet med intaget av D-vitaminer. Slutligen påvisade även Nisse Simonson problemen som socker ställer till i människans kropp.