Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunister vägras komma in på Hjalmar Strömer

Inför höstens val släpps politiska partier in på Hjalmar Strömer.
Men vissa partier får inte komma in – ett av dem är KP, Kommunistiska partiet.
– Jag tycker det är rent förkastligt, säger Martin Löf, medlem i KP i Strömsund.

Två gånger i månaden säljer Martin Löf och KP, Kommunistiska partiet, sin tidning Proletären utanför Ica i Strömsund.

Ibland får de enligt Martin Löf höra att de är "kommunistjävlar" av passerande ungdomar. Men i övrigt går det lugnt till och Strömsundsborna låter dem vara i fred.

När KP i maj ville komma in på Hjalmar Strömerskolan blev det däremot stopp.

– Vi ville ha ett bokbord. Men rektorn Heidi Sundelin sade nej, säger Martin Löf luttrat.

Däremot släpps andra partier in.

– Muf till exempel har varit där, säger Martin Löf.

Hjalmar Strömerskolan har en policy för vilka partier som släpps in. Kravet är att partiet finns representerad i någon folkvald församling som exempelvis riksdagen eller kommunfullmäktige.

KP, som tidigare hette KPML(r), finns i dag i Robertsfors och har tidigare varit starka i Göteborg. Men i Strömsund har man inget mandat och får därför inte komma in på skolan.

– Skolan ska vara ett föredöme när det gäller att bjuda in och låta olika partier komma till tals, säger Martin Löf.

KP är inte okontroversiellt. Man har åtminstone tidigare sympatiserat med Nordkoreas diktatur och aktivt stött Kuba när oppositionella journalister fängslats (2003). Men Martin Löf uppger att partiet förespråkar demokrati.

– Det är inte alla som gillar oss. Men vi är inga Afa-aktivister (Antifascistisk aktion, delvis samhällsomstörtande gruppering på vänsterkanten, LT:s anm). Och vi försöker inte att trycka på folk våra åsikter. Man ska få bilda sig sin egen uppfattning tycker vi, säger Martin Löf.

KP:s ungdomsförbund RKU, Revolutionär kommunistisk ungdom, har också försökt få komma in på Hjalmar Strömerskolan. Även där blev det nobben.

– Man ska inte begränsa vilka partier som får komma till tals. Det gäller oavsett om det är vi eller Sverigedemokraterna eller vem det nu är, säger Martin Löf.

Vad händer nu?

– Vi vände oss till pressen för att försöka få Heidi Sundelin att ändra sig. Nästa steg är att göra en JO-anmälan. Men vi tycker inte att det ska behöva gå så långt för det här, säger Martin Löf.