Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kommuninformation" kom från Svenskarnas parti

"Kommunkontoret" gratulerar i ett brev invånare i Lit och Lugnvik till att det snart kommer fler flyktingar till orten. Avsändaren är i själva verket främlingsfientliga Svenskarnas parti.

Annons

Brevet som boende i Lit och Lugnvik har fått gratulerar till att det snart är mer mångkultur i området eftersom "kommunen" har köpt bostäder för att kunna ta emot fler flyktingar.

Det står också att kriminaliteten har ökat lavinartat i områden som har tagit emot fler invandrare. Den som läser brevet uppmanas också anmäla personer i området med rasistiska åsikter. Som avsändare står "kommunkontoret".

Leif Persson, tidigare kommunalråd i Östersunds kommun, har tagit del av brevet.

– Det är så fint inlindat så man kan tro att det är någon som är för flyktingmottagning, men så är det inte alls. Jag har ringt till kommunen, de har inte ett smack med det här att göra, säger Leif Persson.

Själv anade han oråd direkt när han läste brevet, men tror att vissa kan ha gått på bluffen.

– Det är en kunskapsfråga, om man inte har satt sig in i det här tycker man kanske att det är bra att de varnar för det här, säger Leif Persson.

Östersunds kommun har gått ut på sin hemsida och dementerat att brevet kommer från kommunen.

– Det är felaktigt och bedrägligt. Våra medborgare ska kunna vara trygga i att kommunal samhällsinformation verkligen kommer från oss. Vi utreder nu om vi ska vidta rättsliga åtgärder mot den som tagit fram det vilseledande materialet, säger kommundirektör Bengt Marsh i en kommentar på hemsidan.

Enligt Svenskarnas parti handlar det om ett aprilskämt.

– Vi tryckte upp ett flygblad till 1 april, som delades ut på en herrans massa orter i landet. Sedan vet jag inte om det har delats ut i Östersund vid senare tillfälle. Det tar upp vad vi anser vara konsekvenserna av att man tar emot större grupper med flyktingar. Då gjorde vi oss i vårt perspektiv lite roliga över den rådande situationen, säger Jonas Andersson, partisekreterare.

Enligt Jonas Andersson framgick det tydligt via en webbadress i brevet att det handlade om ett aprilskämt och han ser inte att det ska kunna leda till rättsliga åtgärder mor partiet

– Jag vet inte på vilken grund som man skulle kunna göra det och vad de rättsliga åtgärderna skulle innebära.