Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunerna vädjar om nytt miljardstöd

Kommunerna och landstingen vädjar till regeringen om miljardstöd, tre miljarder kronor för nästa år och fem miljarder för 2010, för att slippa skära i välfärden.

Annons

I ett brev till regeringen beskriver Sveriges kommuner och landsting det djupt oroande ekonomiska läget i Sveriges 310 kommuner, landsting och regioner.

Brevet är undertecknat av ordförande Anders Knape (m), övriga borgerliga ledamöter liksom Ilmar Reepalu (s). De uppmanar regeringen att snarast komma med ett stimulanspaket som riktar sig till kommuner och landsting.

Redan nu får inte personer utan fast anställning i äldreomsorg, förskola och skola sina kontrakt förlängda. Och värre blir det, konstaterar de.

Den yttersta konsekvensen kan bli att ”man tvingas till åtgärder som allvarligt hotar den välfärd vi gemensamt strävar efter att erbjuda medborgarna”, skriver de.

Redan i år går ett 60-tal kommuner och hälften av landstingen med underskott och 2009 väntas många drabbas av stora underskott, påpekar de.

Reinfeldt utesluter inte att det kan komma mer pengar.

– Vi får följa den ekonomiska utvecklingen. I de underlag vi har så är fortfarande kommun och landstingssektorn i balans 2009, men det är klart att vi har anledning att följa detta. Sedan får vi se hur budgetutrymmet ser ut, säger han till TT.

Reinfeldt erinrar samtidigt om att i nästa års budget får kommuner och landsting ett tillskott på ungefär sex miljarder kronor i form av sänkta arbetsgivaravgifter för unga och generellt sänkta arbetsgivaravgifter.

Mer läsning

Annons