Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunerna kan få betala lärarlegitimationen

Regeringens förslag att införa yrkeslegitimation för lärare och förskollärare välkomnas av lärarförbundet i Jämtland. Men förslaget kommer också att innebära utbildningskostnader för kommunerna, konstaterar Elisabet Rödén, vice ordförande för Lärarförbundet Östersund.

Annons

- Kravet om kompetensutveckling är bra och en yrkeslegitimation kommer att höja statusen för lärarna så vi tycker att detta är bra, säger Rödén.

Hon får medhålla av Britt-Marie Rosendahl som är rektor för tre grundskolor i Backe Rossön med drygt 100 elever och cirka 15 lärare som arbetar både hel- och deltid.

- Det stärker yrkesstatusen med en legitimation och det behövs. Men för oss kan det också bli en svårighet, redan idag har vi glesbygdsskolor svårt att få tag i legitimerade lärare i smala ämnen som bild, hemkunskap och musik. Det löser vi nu med att lärare i andra ämnen får undervisa i dessa.

Om regeringens förslag antas krävs det legitimerade lärare även i dessa ämnen. Endast modersmålslärare och yrkeslärare undantas förslaget och behöver inte vara behöriga för att få fastanställning. Däremot kommer det att krävas legitimerade lärare när det ska sätta betyg på eleverna.

- Det blir därför ökade krav på huvudmännen, oavsett om det är privata skolor eller kommunala, att erbjuda kompetensutveckling till behörighet i de ämnen där det råder brist på lärare, säger Rödén.

Regeringen har anslagit 260 miljoner kronor till reformen med legitimation men det finns inte öronmärkta pengar till utbildningsinsatser.

- Så som vi uppfattat det ska vissa pengar tas från statens anslag och vissa ska kommuner och huvudmän själva svara för. Det kommer förmodligen att öka kostnaderna för kommunerna men samtidigt är det en bra investering, säger Rödén.