Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommuner sviker skuldsatta

Hälften av landets kommuner gör inte tillräckligt för att hjälpa människor som fastnat i skuldfällan.

Annons

Samtidigt lånar svenskarna rekordmycket och allt fler hamnar hos Kronofogden.

123 kommuner i landet arbetar inte med förebyggande arbete för att förhindra att kommuninvånare drar på sig mer skulder än de klarar av, så kallad överskuldsättning.

Trots att kommunerna har en lagstadgad skyldighet var det tio kommuner som 2009 inte hade någon budget- och skuldrådgivning. Det är en fördubbling jämfört med året innan.

Samtidigt lånar svenskarna rekordmycket och allt fler hamnar hos Kronofogden. Svenska folkets sammanlagda skulder hos Kronofogden var i mars 60,8 miljarder kronor, vilket är en ökning med 5,4 procent jämfört med samma period förra året.

Kronofogden på turné

Siffrorna har fått Kronofogden och Konsumentverket att ge sig ut på turné till nio av de värst drabbade kommunerna.

Verken träffar politiker och budget- och skuldrådgivare för att få igång ett förebyggande arbete som till exempel riktad information.

Enligt Sharon Lavie, ansvarig för projektet på Konsumentverket, kan det vara felprioriteringar som leder till överskuldsättning.

– Man väljer kanske att amortera på ett konsumtionslån före att betala hyra, barnomsorg och el, säger hon.

Skuldsättning är ett tabubelagt ämne vilket gör att många drar sig in i det längsta för att söka hjälp.

Inkasso i frack

I Spanien försöker inkassoföretag driva in pengar genom att ytterligare skuldbelägga skuldsatta. Uppklädda i frack, hatt och portfölj med texten ”Indrivaren i frack” försöker man väcka så mycket uppseende som möjligt.

Och det verkar lyckas.

– Det fungerar i drygt 70 procent av fallen, vilket är en mycket hög siffra i dessa sammanhang, säger Juan Lorca, indrivare i Barcelona, till Svenska Dagbladet.

Annika Sydberger Norrman, ansvarig för projektet på Kronofogden, tycker absolut inte att man ska bygga upp ytterligare skamkänslor.

– Att vara överskuldsatt är tillräckligt skambelagt som det är. Våra studier visar att de allra flesta vill göra rätt för sig och gör allt för att inte hamna hos Kronofogden, säger hon.

Hon tror att om ämnet inte vore så tabubelagt skulle människor lättare klara upp sina ekonomiska problem.