Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommuner kan vara delägare i friskolor

Kan en kommun stå bakom en fristående skola? Ja, men bara delvis, föreslår en utredning som också vill se tuffare krav på kommunerna att redovisa vilka effekter en ny friskola får.

Annons

I skollagen står inte uttryckligt vem som kan stå som ägare till en fristående skola.

Frågan är om en kommun – som ju har det grundläggande ansvaret för barns och ungdomars utbildning – också kan driva friskola.

Svaret är ja – men bara delvis och under vissa villkor, enligt utredaren Fredrik Forssmans förslag.

En eller flera kommuner ska tillsammans med privata intressen kunna driva en fristående skola, när utbildningen är viktig och samägande krävs för att skolan över huvud taget ska kunna starta. Sådana samägda friskolor finns redan i till exempel Göteborg, Sandviken och Finspång, där näringsliv och kommun driver yrkesinriktade gymnasieutbildningar.

Däremot ska en kommun, via ett kommunägt bolag, inte ensamt kunna driva friskola, enligt betänkandet. Nyligen har museet Tom Tits Experiment i Södertälje efter en rättstvist fått klartecken av Skolinspektionen att starta fristående skola. Detta hade inte varit möjligt om utredningsförslaget gällt, eftersom Tom Tits till fullo ägs av ett kommunalt bolag.

Fredrik Forssman föreslår också att prövningen av friskoleansökningar förenklas. Med ett tidigare ansökningsdatum, 1 februari, ska huvudmännen hinna få svar senast 1 oktober. I dag kan beskedet dröja till december, och då hinner inte de godkända friskolorna marknadsföra sig – niondeklassarna väljer till gymnasiet redan i februari. Friskolan får i stället vänta ett läsår innan den kan starta.

Vidare ska kommunerna hädanefter bli skyldiga att lämna in ett underlag till Skolinspektionen hur en eventuell friskoleetablering påverkar kommunen. Men minst lika viktigt är hur etableringen påverkar elevernas valfrihet.

Det ska inte längre räcka med ett kortfattat ja eller nej i yttrandet.

– Det har legat i sakens natur att om kommunen varit negativ har den förklarat varför.

– Men i de kommuner där man varit positiv har man inte sagt så mycket om effekterna, konstaterar Fredrik Forssman.

Annons