Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommuner går ihop för att ta emot flyktingbarn bättre

Nyanlända flyktingbarn som kommer till länet behöver ses mer som individer och få en anpassad nystart i livet.

Annons

Avstamp för ett tydligare samarbete kring flyktingbarn togs i går. Ett nytt projekt som ska förbättra deras introduktion i länet samlade deltagare från sex kommuner i Storsjöteatern.

• Hur har behovet av det här vuxit fram?

– Vi märker det överlag efter att ha jobbat med integrationsfrågor länge, säger Elisabeth Lindholm som är projektledare.

– I det samverkansnätverk som finns med flyktingsamordnare i kommunerna har vi känt att det behövs.

Barnens hälsa och utveckling samt ökad samverkan mellan flyktingmottagning, skolan och barnomsorgen står i fokus för projektet.

– Barnen glöms ofta bort eftersom fokus ligger på arbetslinjen. Barnen är också individer med rättigheter som måste tas tillvara, fortsätter Elisabeth Lindholm.

Projektet fick 800 000 kronor mer än begärt från Migrationsverket, vilket kan ses som ett kvitto på angelägenhetsgraden.

Hur flyktingbarnen hanteras skiftar mellan kommunerna. Inför projektet har man tagit in mycket material och intervjuat politiker, chefstjänstemän, skolledare samt pedagoger för en kartläggning av hur de uppfattar läget.

– Vi ser behovet av tydlighet. Det finns en osäkerhet hur man ska hantera frågorna och hur man ska arbeta med de här barnen, säger Elisabeth Lindholm.

• Finns kunskapen på olika håll i länet och en samlad bild saknas?

– Det finns inget samlat grepp och vi måste bygga strukturer för hur vi jobbar. Var och en har gjort det bästa man kunnat utifrån de förutsättningar man har i kommunerna, konstaterar Elisabeth Lindholm.