Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommuner får mer pengar för flyktingar

Fyra av länets åtta kommuner får extra pengar för flyktingmottagande.

Östersunds kommun har hittills under 2013 fått drygt 1,2 miljoner kronor i så kallat prestationsbaserat stöd för sitt mottagande av nyanlända flyktingar och kommer få ytterligare extra ersättning för varje nyanländ som kommer till kommunen.

Det konstaterar regeringskansliet i ett pressmeddelande.

Bergs kommun har fått 468 000 kronor, Strömsund 293 000 kronor och Ragunda 198 000 kronor under samma period.

– Solidaritet ska löna sig, fler kommuner ska ta ansvar för flyktingmottagandet i vårt land. Kommuner som Östersund, Berg, Strömsund och Ragunda som tagit emot många, får nu mer ersättning än andra kommuner som har tagit emot få. På det sättet ser vi till att kommunerna får de resurser som behövs för att ha ett bra flyktingmottagande, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP) i en kommentar.

Så här fungerar stödet:

Regeringen har, för att underlätta kommunernas mottagande av nyanlända invandrare, infört ett prestationsbaserat stöd. De kommuner som har tecknat avtal med Migrationsverket och som i förhållande till sin folkmängd, tar emot fler flyktingar, får en högre ersättning. Sammanlagt ökar ersättningen till kommunerna med drygt 1,1 miljarder kronor mellan 2014 och 2017.