Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommuner återfår makt om upphandling

Kommuner och andra offentliga upphandlare får utökade möjligheter att välja när EU:s direktiv om upphandlingar görs om.
I stället för lägsta pris ska beställaren få ta större hänsyn till bland annat miljöskäl och arbetsvillkor.

– Det som tusentals kommunpolitiker har varit bekymrade över i 15 år kommer att bli mycket lättare. Makten har förskjutits, kan man säga, till den som upphandlar, konstaterar EU-parlamentsledamoten och det tidigare kommunalrådet i Östersund, Jens Nilsson (S), inför dagens omröstning i Strasbourg.

Då ska EU-kommissionens förslag till nytt upphandlingsdirektiv till sist godkännas av parlamentarikerna efter mer än två års tröskande i olika instanser. Den kompromiss som ligger på bordet har accepterats av medlemsländerna och har även stöd av en rejäl majoritet i parlamentet.

Hårdare krav

Resultatet innebär bland annat att upphandlaren kan ställa hårdare krav på företagen – om allt från sociala villkor eller kollektivavtal för de anställda till att exempelvis maten till en skola eller ett sjukhus ska vara ekologisk. Samtidigt ska små- och medelstora företag få större möjligheter att konkurrera om buden.

Jens Nilsson – som själv har upphandlingserfarenhet från sin tid som kommunalråd i Östersund – ser direktivet som ett sätt att ta tillbaka makten från alltför noggrant regelläsande jurister.

Skyllt på EU

– Det problem som jag har upplevt som kommunpolitiker är att alla jurister sade samma sak: "stopp nu, så där kan du inte formulera kraven. Det tillåter inte EU". Och så visade det sig att motsvarande krav kunde man ställa i Danmark och Italien, men inte i Sverige.

– Alla jurister i alla kommuner lyssnar på Konkurrensverket och har upprepat vad de säger. Jag tycker inte att de har varit justa. De har skyllt saker på EU-direktivet som egentligen har varit hemmagjorda.