Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunens svar på Kindbergs jätteaffär

Flera ledamöter hölls ovetande in i det sista.
Men trots det fick Östersundshems nya fastighetsaffär på Stadsdel Norr bifall av hela kommunstyrelsen.
I ett första skede planeras 700-800 nya lägenheter.

Under tisdagens kommunstyrelse presenterade Östersundshems ledning köpet av Fältjägaren 8 på Stadsdel Norr från Peab. En affär värd 127 miljoner kronor och som innebär att Östersundshem i ett första skede kan bygga 700-800 nya lägenheter i centrala Östersund. På sikt finns möjligheter att bygga cirka 2 500 nya lägenheter.

– Om tio år kommer vi vara glada och stolta över att vi började bygga i centrala Östersund, säger Daniel Kindberg, vd Östersundshem.

Varför gör Östersundshem den här affären?

– Eftersom Östersundshem ska bygga och förvalta bostäder.För att vi ska kunna bygga behöver vi byggbar mark. Vi kan prata hur mycket som helst om att bygga. Men har vi ingen mark så blir det inte byggt.

Enligt Kindberg blir det både radhus och lägenheter i det nya området.

– Det blir blandade boendeformer med både hyres- och bostadsrätter, säger han.

Marken som Östersundshem köper var från början militär och såldes sedan till statliga Vasallen. Därefter köpte Peab marken av Vasallen 2005.

Förhandlingarna med Peab inleddes i vintras. Senaste månaden har Östersundshems och kommunens jurister sett över affären och konstaterat att Östersundshem behöver bilda ett dotterbolag för att på bästa sätt kunna äga mark för att bygga på.

– Det handlar om skatteoptimering, säger Kindberg.

När affären presenterades på kommunstyrelsen var det för flera ledamöter ny information. Samtliga ledamöter gav ändå sitt godkännande. Oppositionen samlades däremot om en protokollanteckning där man skriver att man inte fått tillräckligt med information. Pär Jönsson (M), Pär Löfstrand (FP) och Emanuel Sandberg (KD) och Nisse Sandqvist (V) hörde till de som tyckte det saknades tillräcklig information.

– Jag hörde för första gången om den här affären när jag läste tidningen i morse (Östersunds-posten var först med att berätta om affären), säger Sandqvist.

Han och de övriga undrar också vad som kommer hända med Östersundshems övriga byggplaner. Om exempelvis byggnationerna på Remonthagen kommer skjutas på framtiden.

– Det påverkar inte alls. Remonthagen är ett mycket fint område som vi kommer fortsätta bygga i, svarar Daniel Kindberg.

Östersundshem betalar 127 miljoner kronor för marken. Är det skäligt?

– Vi betalar 1 000 kronor per kvadratmeter mark. Marknadspriset i Östersund ligger på ungefär 1 400-1 800 kronor per kvadratmeter, säger Kindberg.

Köpskillingen på 127 miljoner kronor är inte den största kostnaden. Att bygga de planerade bostäderna är den stora utgiften.

Vilka risker finns?

– Det skulle vara om det inte är några som vill bo i våra bostäder, säger Kindberg.

Hans bedömning är att det finns en stor efterfrågan.

– Dels utifrån att vi har en bostadskö. Dels utifrån att Östersund har Norrlands näst högsta hyror efter Umeå.

Redan i sommar kommer de första spadtagen tas mot nya bostäder. En grupp radhus är först ut.

– Nästa vår hoppas jag att det kommer vara inflyttning, säger Kindberg.