Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunens strategi för mer verksamhet

Bräcke kommun värderar ned sina lokaler för att kunna sälja ut.

Bräcke kommun säljer ut den industrifastighet som kallas för giraffen till privata aktörer för strax under en miljon kronor. Detta efter att ha låtit värdera de bostäder och lokaler som ägs av kommunen.

– De bokförda värdena på lokaler vi äger ska inte vara högre än det reella värdet, säger Bengt Flykt som är kommunchef.

Den här värderingen gjordes på uppmaning av kommunens revisorer, och Bengt Flykt menar att det är positivt på flera sätt.

– Om de bokförda värdena på tomma lokaler inte stämmer överens med marknadsvärdet går de inte att sälja. Vi vill sälja ut lokaler vi inte använder eftersom de kostar oss pengar och vi vill ha verksamhet i dem, säger han.

Att så att säga skriva ner fastighetsvärden på kommunens lokaler är en medveten strategi för att ha riktiga värden i bokföringen och på så sätt kunna sälja ut dem till privata aktörer.

Giraffen är ett bra exempel.

– Det är jättepositivt eftersom vi får verksamhet i tomma lokaler, säger Bengt Flykt.

– Den fastigheten värderades till 1 miljon kronor som alltså är marknadsvärdet, men hade den varit bokförd för flera miljoner kronor hade vi kanske aldrig kunnat sälja ut den.

Detta leder till en bättre ekonomi för kommunen, menar Bengt Flykt.

Han får medhåll från Magnus Kristiansson som är projektledare inriktad på fastighetsfrågor på Sveriges kommuner och landsting.

– Det finns olika strategier för hur man bäst hanterar tomma lokaler i en kommun, säger han.

Antingen kan man ta hand om kommunägda fastigheter som inte används genom att ställa av eller riva. Man kan alltså också sälja ut, som i Bräcke.

– Det handlar om att ta fram en resursplan. Finns minskade behov av lokaler är det kanske bäst att sälja ut, säger Magnus Kristiansson.

Enligt honom är det en bedömningsfråga och ingen lösning är given.