Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen vill veta om trafiken ökar under vintern

Östersunds kommun vill utöka sina mätningar av trafiken i centrum.

Antalet fordon ökar generellt mellan 1 och 1,5 procent varje år i svenska städer. Om så är fallet även i Östersund i år är ännu inte klarlagt. Kommunen har gjort sina årliga mätningar, men siffrorna är ännu inte sammanställda och analyserade.

Tidigare har det gjorts mätningar av trafiken i Östersund två gånger per år och ett årsmedeldygn har räknats fram.

Nu vill kommunen utöka sina mätningar.

– Vi tror att trafiken ökar något under vintern. Men det är bara vad vi tror. Vi vill göra mätningar under ett helt år för att verkligen få veta hur det ligger till och om vår hypotes stämmer, säger Jan Asplund, trafikingenjör på Östersunds kommun.

Kommunen för just nu samtal med ett företag som skulle kunna utföra mätningarna. Om projektet blir av kommer mätningarna att starta när tjälen försvunnit.

– Vi behöver i så fall gräva ner prylar i backen, så det kan bli aktuellt tidigast till sommaren, säger Jan Asplund.

Det man vet sedan tidigare mätningar är att trafiken är som störst mellan klockan 7.45 och 8.00 när östersundarna ska till jobbet.

– Det är de som bor i centrala Östersund och i en fyra till fem kilometers radie från stadskärnan som står för den största delen av trafiken. Om fler av oss promenerade, cyklade eller tog bussen skulle trafiken minska. Men det är för bekvämt för många att ta bilen, säger Asplund.

För att främja alternativ till bilen prioriterar kommunen gång- och cykelvägar under vinterhalvåret.