Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen vill stoppa Fortums flytt – skriver till regeringen

Härjedalens kommun skriver nu till Näringsdepartementet och statssekreterare Jöran Hägglund angående beslutet att Fortum ska flytta sin driftcentral från Sveg. De pekar på att dammsäkerheten riskeras och att den lokala närvaron är mycket viktig.

Annons

Kommunalrådet Gottfrid Jonsson och näringslivschef Bengt-Eric Lundborg gör nu allt för att försöka få Fortum att ändra sig angående flytt av driftcentralen till Stockholm. De tar fram alla nackdelar med en eventuell flytt till Stockholm i en skrivelse till Näringsdepartementet. Man menar att dammsäkerheten kommer försämras, liksom den lokala närvaron och att Fortum kommer att tappa kompetens då flertalet av personalen inte kommer följa med i flytten.

– Anledningen till flytten är optimering av den ekonomiska övervakningen och då finns en uppenbar risk att kraftverks- och dammsäkerheten försämras. Fortum inväntar inte den egna sårbarhetsutredningen som ska vara färdig under juni månad beträffande dammsäkerheten vid en flytt av driftcentralen Sveg till Stockholm, skriver de.

Vidare skriver de:

– Driftcentralen i Sveg har gått från övervakning av nio anläggningar i Ljusnan (1990) till i dag övervakning av mer än 180 anläggningar. Detta har skett med stort fokus på säkerhet, där system för övervakning av anläggningar, behörighetsrutiner, elsäkerhetsövervakning och larmhantering har utvecklats och där personalen varit både delaktig och kravställare.

– Det är mycket tveksamt om utvecklingen av säkerheten kan fortsätta när driftcentralens personal finns i Stockholm och fokus på arbete har delvis en annan inriktning, skriver de.

– Vattenfall har sedan lång tid sitt huvudkontor i Stockholm. Utredningar om deras driftcentraler har inte inneburit flytt till Stockholm. Varför? Överhuvudtaget finns inga driftcentraler för vattenkraftsproduktion i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Varför? Regleringsföretagets operativa drift har flyttats från Stockholm till Östersund. Varför?

– Härjedalens kommun begär härmed att Näringsdepartementets ledning nu bistår oss i kontakter med Fortums högsta ledning och begär att deras beslutsförslag omprövas med hänsyn till säkerhetsfrågor och att man även tar regionalpolitiska hänsyn till att 30 arbetstillfällen hotas i Sveg och Härjedalens kommun

Härjedalens kommun kommer att begära in yttranden från Länsstyrelsen, Ljusnans Vattenregleringsföretag och Svenska Kraftnät angående dammsäkerheten.