Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen tvingas betala förskolor retroaktivt

Östersunds kommun har brutit mot lagen och undanhållit miljontals kronor för de fristående förskolorna.

Nu tvingas kommunen betala tillbaka retroaktivt.

Annons

Förvaltningsrätten ger de fristående förskolorna i Östersund rätt till mer ersättning i en alldeles färsk dom.

– Det känns väldigt bra att vi lyckades påvisa att kommunen brutit mot lagen och att vi nu får de pengar vi har rätt till, säger Lina Byström från föräldrakooperativet Ö-barna på Norderön i ett uttalande.

LT berättade i maj förra året om hur tolv enskilda förskolor i Östersund gick ut i en gemensam protest mot beslutsfattarna i kommunen mot vad de anser vara en orättvis fördelad penningpott till de enskilda förskoleföretagen och förskolestiftelserna. Dessutom tyckte förskoleföreträdarna inte att kommunen inte velat förklara exakt hur beräkningen har gått till.

Enligt förskoleföreträdarnas beräkningar fick de fristående förskolorna 85 000 kronor per barn, men enligt dem själva borde bidraget ligga på åtminstone 114 100 kronor och då är ändå den så kallade föräldraavgiften avdragen.

Förvaltningsrätten har tittat på beräkningsgrunden och ger bland annat föräldrakooperativet Ö-barna rätt till ytterligare 15 000 kronor per barn och år retroaktivt för 2010.

Det betyder 200 000 kronor mer i kassan.

De fristående förskolorna Bikupan och Solskatten ska ersättas med vardera en halv miljon kronor vardera retroaktivt.

Fem procent av cirka 3000 förskolebarn i Östersunds kommun går i en fristående förskola vilket skulle innebära att kommunen gjort ett avdrag på över två miljoner kronor.

– Avdraget gjordes eftersom den genomsnittlige föräldern till våra Ö-barn har en något högre utbildning än den genomsnittlige föräldern till barnen i den kommunala förskolan. Kommunen försökte att komma runt lagstiftningen genom att få det att framstå som ett tillägg för social struktur för de barn som har sämre förutsättningar och hänvisade till "forskning", kommenterar Lina Byström.

De fristående ser förvaltningsrättens dom som en viktig principiell seger.

– Det finns fortfarande bitar som vi anser vara felaktiga, men vi har beslutat oss för att låta udda vara jämt avseende denna överklagan och hoppas på en förbättrad dialog med barn- och utbildningsnämnden för att hitta lösningar och ett bra samarbete inför framtiden.

Annons