Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen tog bort deras snöröjning utan förvarning

De insnöade grannarna längs Klockarvägen i Vemdalen undrade var plogbilen tagit vägen och ringde åkeriet. Då fick de beskedet att kommunen dragit in snöröjningen. Helt utan förvarning.

– Det får inte gå till så här, säger Johan Svedberg.

Snöplogningen på deras väg har alltid skötts av kommunen. Men i år har snömassorna bara växt. I dagsläget går det knappt att ta sig fram i de djupa bilspåren.

– Vi började undra när de aldrig plogade. Ingen här har blivit informerad. Men det måste ha beslutats om för länge sedan, säger Johan Svedberg.

Längs Klockarvägen finns tre permanenta hushåll och flera fritidshus. Johan Svedberg är en av de bofasta och han använder vägen dagligen för att ta sig till och från hemmet.

– Jag fick höra av grannen att kommunen skurit ned, säger han.

Orsaken är att vägen är enskild och ansvaret ligger på fastighetsägarna. Något Johan Svedberg och grannen Sven Svensson aldrig hört talas om tidigare.

– Det är lite sent att göra en samfällighet nu, säger Johan.

När LT träffar Johan, hans sambo Rose-Mari Hobisch och Sven är de upprörda över kommunens hantering.

Alla hushållen har sophämtning längs Klockarvägen. Men det är bara Johan och Ros-Mari som är helt beroende av den för att ta sig fram till huset.

– Vi har en utfart mot Håvägen. Men den används bara som sommarväg och driver hela tiden igen på vintern, säger Johan.

Sven bor längst ut på Klockarvägen, nära Håvägen, och drabbas inte lika hårt som Johan och Ros-Mari. Däremot undrade han varför ingen kom och plogade hans infart till huset.

I fjol fick han, som pensionär, subventionerad snöplogning genom kommunen. Att det skulle upphöra helt i år hade han ingen aning om.

– Jag ringde till åkeriet och sedan till kommunen, säger han.

Som tur var kunde åkeriet ta på sig snöröjningen direkt. Men eftersom det blev en akut situation har han ingen aning om vad priset landar på.

– De plogade för första gången i går. Så vi får se vad det kostar, säger han.